Ίσως η επόμενη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα δεν «γεννηθεί» σε ένα ιατρικό εργαστήριο, αλλά αποτελέσει δώρο της… Φυσικής σε εκατομμύρια ασθενείς. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εισπνοή ψυχρού πλάσματος, δηλαδή ηλεκτρικά φορτισμένου αερίου, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αδενοϊούς, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Τέταρτη κατάσταση της ύλης

Το πλάσμα αποτελεί την τέταρτη κατάσταση της ύλης, εκτός από τη στερεή, την υγρή και την αέρια, η οποία δημιουργείται, όταν σωματίδια υγρών ή αερίων φορτίζονται με ηλεκτρισμό. Το πλάσμα έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια, καθώς περιέχεται σε hi-tech συσκευές, όπως οι νέες τηλεοράσεις πλάσματος. Υπό κανονικές συνθήκες απαιτούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τη διατήρηση της ύλης σε μορφή πλάσματος, ωστόσο πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ψυχρό πλάσμα σε θερμοκρασίες της τάξεως των 40 βαθμών Κελσίου – σε αυτές τις θερμοκρασίες το ανθρώπινο χέρι μπορεί να πιάσει το υλικό.

Όπως συγκεκριμένα είδαν μέσα από πειράματα ειδικοί του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξωγήινη Φυσική στη Γερμανία, η έκθεση των αδενοϊών σε ψυχρό πλάσμα για ελάχιστα λεπτά ήταν αρκετή ώστε να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός τους, γεγονός που σημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν μόλυνση. Και αυτό διότι, όπως φάνηκε, το ψυχρό πλάσμα κατέστρεφε το γενετικό υλικό των ιών.

Συσκευές πλάσματος σε νοσοκομεία;

Τα νέα ευρήματα δημιουργούν ελπίδες. Συγκεκριμένα, συσκευές πλάσματος θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών σε νοσοκομεία. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το ψυχρό πλάσμα θα μπορεί να προσφέρει θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως αυτών που προκαλεί ο ιός της γρίπης.

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη πιστεύουν ότι το ιονισμένο αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για την πρόληψη της εξάπλωσης ιών, όπως ο HIV του ΑΙDS κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων αίματος.

 Επιβίωση μόνο για έναν ιό στο εκατομμύριο

Σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Physics D: Applied Physics» Δρ. Τζούλια Ζίμερμαν, η έκθεση σχεδόν οποιουδήποτε ιού σε ψυχρό πλάσμα για 240 δευτερόλεπτα ήταν αρκετή ώστε να τεθεί ο «εχθρός»… εκτός μάχης – μόλις ένας στους 1.000.000 ιούς επιβίωνε της διαδικασίας.

«Το ψυχρό πλάσμα πιθανότατα αποτελεί έναν άκρως αποτελεσματικό παράγοντα για τον έλεγχο των ιογενών λοιμώξεων και υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμο ‘εργαλείο’ για τα νοσοκομεία» σημείωσε η Δρ. Ζίμερμαν και προσέθεσε ότι η ερευνητική ομάδα έχει ήδη λάβει έγκριση για δοκιμή της μεθόδου σε μοντέλα ζώων.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως το ψυχρό πλάσμα είναι αποτελεσματικό και στην «εξολόθρευση» βακτηρίων, καθώς και ότι μπορεί να απολυμάνει το νερό ως και για επτά ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ SCIENCE

Leave a Reply

Your email address will not be published.