Σικάγο: Την πρωτότυπη θεωρία ότι για τα απότομα ξεσπάσματα οργής των ανθρώπων και μάλιστα για ασήμαντες αφορμές, ίσως φταίει το τοξόπλασμα, διατυπώνουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον Δρ Εμίλ Κοκάρο, εξέτασαν 358 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν από διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή (γνωστή και ως «σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς»), είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα. Επίσης όσοι ήταν φορείς του παράσιτου, εμφάνιζαν γενικότερα σαφώς μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας. Το παράσιτο Toxoplasma gondii, που μεταδίδεται από τις γάτες, είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά των οργανισμών που μολύνει, π.χ. κάνει τα τρωκτικά πιο τολμηρά και απερίσκεπτα. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με τοξόπλασμα όταν έρθει σε επαφή με τα περιττώματα που αφήνουν οι γάτες, μέσω μολυσμένων ωμών κρεάτων και λαχανικών ή που δεν μαγειρευτεί καλά, μέσω μολυσμένου νερού κ.α. Η μόλυνση δεν έχει ορατά συμπτώματα, συντελεί στον σχηματισμό κυστών στον εγκέφαλο, πράγμα που επιτρέπει στο παράσιτο να ζει εκεί εφ’ όρου ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί κάποια στιγμή από τοξόπλασμα, αν και στην πλειονότητα των ανθρώπων αυτό συνήθως παραμένει αβλαβές.

Η τοξοπλάσμωση έχει ήδη συσχετιστεί με διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα, εμφανίζουν επίσης πιο αργές αντιδράσεις και έτσι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία. Στις εγκύους αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και γέννησης παιδιού με προβλήματα υγείας. Η αμερικανική μελέτη έχρχεται να ενισχύει τις υποψίες ότι το τοξόπλασμα μπορεί να ευθύνεται επίσης για την περιστασιακή και αδικαιολόγητη εκδήλωση επιθετικότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παράσιτο μπορεί να απορρυθμίσει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, είτε προκαλώντας υπερβολική ενεργοποίηση της περιοχής της αμυγδαλής (που ρυθμίζει τα συναισθήματα), είτε καταστέλλοντας τη δράση του εγκεφαλικού κέντρου του αυτοελέγγχου. Προς το παρόν πάντως, δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως το παράσιτο ευθύνεται για τη διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή, απλώς έχει διαπιστωθεί μια σαφής συσχέτιση. Ένας τρόπος για να διερευνηθεί καλύτερα το ζήτημα, θα είναι να θεραπευθεί η τοξοπλάσμωση και να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό έχει θεραπεύσει τα ξεσπάσματα οργής. Το κακό είναι όμως ότι η θεραπεία είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.

Πηγή: health.in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.