Wednesday , August 10 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Διατροφή με πολλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό του μωρού

Διατροφή με πολλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό του μωρού

Η διατροφή των γυναικών που περιμένουν παιδί μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα των μωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.

Γυναίκες που ακολουθούν διατροφή με υψηλά επίπεδα λιπαρών στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο να επηρεάσουν τα βακτήρια που ζουν στο έντερο των μωρών και τη σωστή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος, αναφέρει έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η διατροφή των γυναικών που περιμένουν παιδί μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα των μωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόσπαση ενέργειας από την τροφή καθώς και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.

Η Kjersti Aagaard, του Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι παραδοσιακά οι διατροφικές παρεμβάσεις στην εγκυμοσύνη έχουν εστιάσει σε μικροθρεπτικά όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

Επιπλέον, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή των μητέρων συνδεόταν επίσης σημαντικά με μικρότερο αριθμό βακτηριοειδών μικροβίων στο μικροβίωμα των νεογνών σε δείγματα που ελήφθησαν σε μικρό χρόνο μετά τη γέννηση και στις 4 έως 6 εβδομάδες ηλικίας.

Τα βακτηριοειδή εμπλέκονται στη διάσπαση και την απόκτηση ενέργειας από ορισμένους υδατάνθρακες. Ως συνέπεια της μείωσης των βακτηριοειδών αυτοί οι υδατάνθρακες θα μπορούσαν να μη χρησιμοποιούνται στα μωρά.

Μια επίμονη μείωση βακτηριοειδών στο έντερο των μωρών θα μπορούσε επομένως να έχει σημαντικές συνέπειες στην απόκτηση ενέργειας από τις τροφές και στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.

Η Aagaard δήλωσε ότι η έρευνα υποθέτει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει εύλογο επιχείρημα για τη συζήτηση και τον υπολογισμό της πρόσληψης λιπαρών και υπέδειξε αύξηση στην ανάγκη για διατροφικές συστάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κοπράνων από 157 νεογέννητα τα οποία ελήφθησαν 24 έως 48 ώρες μετά τη γέννηση-μια υποομάδα 75 μωρών έδωσε δείγματα σε ηλικία 4 έως 6 εβδομάδων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων της μητέρας από λιπαρά κυμαινόταν από 14% έως 55,2%. Η μέση καθημερινή πρόσληψη θερμίδων από λιπαρά ήταν 33,1%.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Genome Medicine.

 

Πηγές: Genome Medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*