Sunday , July 24 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ / Επιληπτικών κρίσεων εξετάσεις

Επιληπτικών κρίσεων εξετάσεις

Επιληψία είναι η τάση να εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις σε ένα άτομο. Κάθε άτομο «δικαιούται» να πάθει μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του χωρίς να χαρακτηριστεί επιληπτικός. Αυτός είναι ο λόγος που, εάν κάποιος πάει στον γιατρό επειδή έπαθε ή φαίνεται να έπαθε μία κρίση, ο γιατρός δε θα κάνει πάντοτε εξετάσεις για επιληψία αλλά μπορεί να περιμένει να δει εάν θα συμβούν και άλλες κρίσεις.

Κατά τη διερεύνηση των επιληπτικών κρίσεων οι εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

  • Πλήρης αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος και ηλεκτρολύτες: Mε τις εξετάσεις αυτές διερευνάται η πιθανότητα κάποιας λοίμωξης, ηλεκτρολυτικών διαταραχών, δυσλειτουργίας των νεφρών και του ήπατος, σακχαρώδους διαβήτη και άλλων συνήθων καταστάσεων.
  • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ): Πρόκειται για μία εξέταση που καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα της λειτουργίας του εγκεφάλου μέσω της χρήσης ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στην κεφαλή. Η καταγραφή δίνει μία εικόνα των εγκεφαλικών κυμάτων, που παράγονται σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, ανάλογα με την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Εάν ένα άτομο πάσχει από επιληψία, το ΗΕΓ μπορεί να δείξει παθολογικές αιχμές και κύματα κατά την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Διαφορετικοί τύποι επιληψίας συνοδεύονται από διαφορετικές καταγραφές στο ΗΕΓ. Ωστόσο άτομα που πάσχουν από επιληψία μπορεί να έχουν φυσιολογικά ΗΕΓ μεταξύ των κρίσεων.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις: Σε αυτές περιλαμβάνονται η αξονική και η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, οι οποίες επιτρέπουν στο γιατρό να «δει» τον εγκέφαλο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οργανική αιτία για την επιληψία του ατόμου (π.χ, όγκος, ουλώδης ιστός κ.α.). Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που υπερέχει ως προς τη διαγνωστική της αξία στις περισσότερες περιπτώσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*