υγιείςΟι υγιείς άνθρωποι φέρουν κατά μέσον όρο περίπου 5 είδη ιών στο σώμα τους. Οι ίδιοι ιοί που μας αρρωσταίνουν μπορούν να εγκατασταθούν μέσα και πάνω στον οργανισμό χωρίς να προκαλέσουν ένα φτάρνισμα, βήχα ή άλλο σύμπτωμα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Gregory Storch, από το Washington University School of Medicine στο St Louis, δήλωσε ότι γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει φυσιολογική ιική χλωρίδα και είναι πλούσια και πολύπλοκη.

Σε 102 υγιείς νέους ενήλικες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, ερευνητές πήραν δείγματα από 5 περιοχές του σώματος: Μύτη, δέρμα, στόμα, κόπρανα και κόλπο.

Τουλάχιστον ένας ιός εντοπίστηκε στο 92% των ανθρώπων που αποτέλεσαν δείγμα και ορισμένοι φιλοξενούσαν 10 έως 15 ιούς.
Αναλύοντας τα δείγματα, επιστήμονες ανακάλυψαν 7 οικογένειες ιών, περιλαμβανομένων στελεχών του ιού του έρπητος, που δεν μεταδίδονται σεξουαλικά.

Στελέχη του ιού των θηλωμάτων φάνηκαν σε περίπου 75% των δειγμάτων δέρματος και στο 50% των δειγμάτων από τη μύτη.
Ο κόλπος φιλοξενούσε τον ιό των θηλωμάτων με ποσοστό 38% των γυναικών να τους έχουν.

Ορισμένες από τις γυναίκες φιλοξενούσαν ορισμένα στελέχη υψηλού κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον τράχηλο.
Ο αδενοϊός, ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και την πνευμονία, επίσης ήταν συνήθης σε πολλές πλευρές του σώματος.
Είναι πιθανό ορισμένοι από τους ιούς τους οποίους ανακάλυψαν οι ερευνητές να ήταν λοιμώξεις εν υπνώσει, που είχαν αποκτηθεί χρόνια πριν.
Ωστόσο, πολλοί ιοί φάνηκαν σε σωματικές εκκρίσεις, όπου η παρουσία ενός ιού είναι δείκτης ενεργού λοίμωξης.

Εν υπνώσει ιοί κρύβονται στα κύτταρα, όχι στα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, πρόσθεσε η ερευνήτρια Kristine M. Wylie.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ιοί είναι παρόντες σε κάποιον χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα και ότι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για σοβαρές νόσους που χρειάζονται ιατρική προσοχή.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’BioMed Central Biology.’’

 

 

Πηγές: ‘’BioMed Central Biology.’

Leave a Reply

Your email address will not be published.