xelodaΤο υπουργείο Υγείας του Καναδά ζήτησε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 από το ελβετικό εργαστήριο Hoffmann-La Roche να προβεί σε αλλαγές στο φάρμακο Xeloda (καπεσιταβίνη) για τον καρκίνο του μαστού εξαιτίας κινδύνων, μερικές φορές θανάσιμων, τους οποίους διατρέχουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με το φάρμακο αυτό.

Η δραστική ουσία καπεσιταβίνη «χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού ή του καρκίνου του μαστού που έχει διαδοθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστατικού)», όπως περιπτώσεις καρκίνων στο κόλον και το ορθό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το καναδικό υπουργείο.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανέφεραν πως «σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, μερικές φορές θανάσιμες, όπως τα σύνδρομα Stevens-Johnson και Lyell, επισημάνθηκαν στη διάρκεια μιας θεραπείας» με το φάρμακο αυτό. Το σύνδρομο Stevens-Johnson χαρακτηρίζεται από ένα πολύμορφο ερύθημα με σοβαρές νεκρώσεις.

«Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα σοβαρών δερματικών αντιδράσεων μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης», με ισχυρό πυρετό, πόνους και κνησμούς στο δέρμα, σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο. «Εξανθήματα κόκκινα ή μοβ που επεκτείνονται, αποκόλληση του δέρματος», αλλά επίσης «πληγές στο στόμα» είναι επίσης μεταξύ των συμπτωμάτων τα οποία έκαναν ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με Xeloda να ενημερώσουν αμέσως το εργαστήριο και το καναδικό υπουργείο Υγείας.

«Η Hoffmann-La Roche θα εργαστεί μαζί με το καναδικό υπουργείο Υγείας για να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές στη μονογραφία του προϊόντος Xeloda», διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Οι γιατροί που συνταγογραφούν ενημερώθηκαν από τον ελβετικό όμιλο, ο οποίος τους προειδοποίησε για «αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που συνδέονται με ένα προϊόν υγείας το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά».

Leave a Reply

Your email address will not be published.