Τα αντικαταθλιπτικά μερικές φορές χορηγούνται σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, χωρίς ωστόσο αυτή η πρακτική να είναι πάντοτε αποτελεσματική. Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι η συμπτωματολογία κάθε γυναίκας καθορίζει και την αποτελεσματικότητας της αγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό επιστημονικό περιοδικό «Obstetrics and Gynecology», ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής τη Δρ. Έλλεν Φριμαν, χορήγησε σε ομάδα 447 γυναικών τη δραστική ουσία σερτραλίνη για την αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Όσες είχαν «ανάμεικτα» συμπτώματα, δηλαδή πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, είχαν και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βελτίωση.

Αντίθετα, οι γυναίκες με κυρίως σωματικά συμπτώματα δεν παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση, εκτός εάν υπέφεραν από φούσκωμα ή ευαισθησία στο στήθος.

Η μελέτη
Πιο αναλυτικά, η μελέτη επανεξέτασε στοιχεία από τρεις κλινικές έρευνες στις οποίες με τυχαία επιλογή οι συνολικά 447 συμμετέχουσες είχαν πάρει σερτραλίνη ή εικονικό σκεύασμα (placebo). Η πλειοψηφία των γυναικών είχε σημαντικά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι αυτές επωφελήθηκαν περισσότερο από το αντικαταθλιπτικό. Σχεδόν τα δύο τρίτα του δείγματος ανέφερε βελτίωση 50% των συμπτωμάτων σε τρεις εμμηνορρυσιακούς κύκλους, συγκριτικά με το 42% των γυναικών της ομάδας ελέγχου.

Πάντως, οι γυναίκες με «ανάμεικτα» συμπτώματα έπασχαν από την σοβαρότερη εκδοχή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Όπως προαναφέρθηκε, η σερτραλίνη ήταν λιγότερο αποτελεσματική στις γυναίκες με κυρίως σωματικά συμπτώματα (το 29% του δείγματος). Μόνο οι μισές γυναίκες είχαν 50% μείωση της συμπτωματολογίας, έναντι του 38% των γυναικών που πήραν placebo. Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένα συμπτώματα, διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, όλα τα ψυχολογικά συμπτώματα ήταν πιθανότερο να βελτιωθούν με το αντικαταθλιπτικό. Δεν ίσχυε το ίδιο για τα σωματικά συμπτώματα, δηλαδή κεφαλαλγία, κόπωση, κράμπες και σωματικό άλγος. Εξαίρεση αποτέλεσαν το φούσκωμα και η ευαισθησία στο στήθος.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πρήξιμο, ευαισθησία στο στήθος, κεφαλαλγία και συναισθηματικό στρες λίγο πριν την εμμηνορρυσία. Συχνά, μικρές αλλαγές όπως τροποποιήσεις στην διατροφή, γυμναστική και παυσίπονα (εκτός λίστας συνταγογράφησης) αρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι τόσο σοβαρό που διαταράσσει την καθημερινότητα της γυναίκας και οι γυναικολόγοι αναγκάζονται να συνταγογραφήσουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μια γνωστή κατηγορία αντικαταθλιπτικών.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι επιβοηθητικά για ορισμένες γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, μια σοβαρότερη εκδοχή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, που αφορά ένα μικρό ποσοστό γυναικών. Όμως το 40% των γυναικών που κάνουν χρήση SSRIs, τελικά, δεν αποκομίζουν κάποιο όφελος.

«Υπάρχει μια τεράστια κλίμακα συμπτωμάτων του προεμμυνορρυσιακού συνδρόμου και μια επίσης τεράστια διακύμανση ως προς την σοβαρότητά τους. Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες με κυρίως σωματικά συμπτώματα δεν έχουν οφέλη από την αντικαταθλιπτική θεραπεία. Εκτός από την σερτραλίνη, άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα είναι η φλουοξετίνη και η παροξετίνη, ειδικά για την προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή», εξηγεί η Δρ. Φριμαν.

Η ερευνήτρια επισημαίνει ότι πριν την λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, οι γυναίκες σε συνεργασία με τον γιατρό τους θα πρέπει να σταθμίζουν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία.

Οι SSRIs έχουν αρκετές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, προβλήματα ύπνου και σεξουαλικές επιπλοκές. Επιπλέον, έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού, ειδικά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μια καλή εναλλακτική λύση για την διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου είναι και τα αντισυλληπτικά χάπια. Ακόμα, όμως, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος η επίδρασή τους σε διαφορετικούς τύπους των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

 

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.