Βιοτρομοκρατία: Η μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα

Μια νέα μορφή τρομοκρατίας, η βιοτρομοκρατία, αναπτύσσεται απειλητική τα τελευταία χρόνια έχοντας για όπλα της τα βακτήρια, τους ιούς και τις τοξίνες. Μετά τα πτηνά,τα έντομα,τα ζώα και τα φυτά, που ήταν μέχρι σήμερα οι φορείς αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών και των τοξινών, τελευταία μπήκαν στο «κύκλωμα» και τα τρόφιμα. Έτσι, η βιοτρομοκρατία έφθασε στο σημείο να θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα.

«Αναμφίβολα η άσκηση της βιοτρομοκρατίας μέσω των τροφίμων αποτελεί την περισσότερο αποτελεσματική δράση και ταυτόχρονα τη δυσκολότερα προβλέψιμη και αντιμετωπιζόμενη απειλή» τονίζει ο ομότιμος καθηγητής κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Σπύρος Γεωργάκης σε εισήγηση που έκανε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11-13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Αυτή η μορφή της τρομοκρατίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. «Είναι ένα είδος τρομοκρατίας, παλαιό μεν, που εκσυγχρονίζεται και επαναφέρεται στην ενεργό δράση, που δεν χρησιμοποιεί, ούτε το πυρηνικό μανιτάρι, ούτε καν την απλή πυρίτιδα, αλλά τα αθώα κατά τα άλλα πλάσματα της φύσης, τους διάφορους μικροοργανισμούς, τα έντομα, τα παραγωγικά ζώα, τις φυτικές καλλιέργειες» εξηγεί ο κ Γεωργάκης.

Σήμερα, δεν είναι ανάγκη να πεταχτούν πτώματα στο στρατόπεδο των αντιπάλων. Φτάνει κανείς να σκεφθεί πως η πρόσβαση στην πηγή ή στην εστία παραγωγής του τροφίμου είναι ιδιαίτερα εύκολη για τον οποιοδήποτε τρομοκράτη. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα καταναλώνονται από όλους μας σε καθημερινή βάση.

Ως παράδειγμα, ο κ. Γεωργάκης αναφέρει το εξής: «Σε ένα σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος (δεξαμενή) σε ένα χωριό, είναι πανεύκολο κάποιος να ρίξει ένα φιαλίδιο με σπόρους του άνθρακα ή με μόλις μισό γραμμάριο (δηλαδή 500.000 μικρογραμμάρια) της αλλαντικής τοξίνης. Το γάλα αυτό στο εργοστάσιο θα τοποθετηθεί σε ένα σιλό των 50 τόνων ( δηλαδή 50.000 λίτρα γάλακτος), που, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι κάθε λίτρο γάλακτος θα φέρει 10 μικρογραμμάρια της αλλαντικής τοξίνης. Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με την παστερίωση. Αν 30 τόνοι από το γάλα αυτό εμφιαλωθούν σε φιάλες του ενός λίτρου τότε σημαίνει, ότι αυτό φτάνει σε μια μόνο μέρα σε 30.000 σπίτια- νοικοκυριά και θα καταναλωθεί από περίπου 60.000 άτομα. Μισό λίτρο δηλαδή ανά άτομο. Όμως, το μισό αυτό λίτρο του γάλακτος, θα περιέχει 5 περίπου μικρογραμμάρια της αλλαντικής τοξίνης, της οποίας η θανατηφόρα δόση είναι 0,1 – 1,0 μικρογραμμάριο.

Θα καταλάβουμε καλύτερα τι μπορεί να σημαίνει αυτό το υποθετικό παράδειγμα αν το συγκρίνουμε με δυο γνωστά γεγονότα. Το 1945, οι σύμμαχοι με 2.000 αεροπλάνα, σε μια νύχτα, έριξαν στη Δρέσδη πάνω από 100.000 τόνους βομβών, σκοτώνοντας περίπου 60.000 άτομα. Στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, οι δυο ατομικές βόμβες σκότωσαν από 60.000 περίπου άτομα. Οι τρείς αυτές επιχειρήσεις κόστισαν πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων, ίσως και δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή μισού γραμμαρίου της τοξίνης αυτής δεν κοστίζει παρά μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Να, λοιπόν, γιατί η μορφή αυτή της τρομοκρατίας χαρακτηρίζεται ως η πυρηνική απειλή των φτωχών χωρών, κάτι που κάνει την βιοτρομοκρατία περισσότερο ανεξέλεγκτη, περισσότερο επικίνδυνη. Όμως, ταυτόχρονα την αναδεικνύει σε θέμα που πρέπει άμεσα να μελετηθεί και να αντιμετωπισθεί».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>