Βούρτσα των πνευμόνων βοηθά στην κατανόηση πνευμονικών νόσων

Επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανακάλυψη εσωτερικής βούρτσας που βοηθά τους πνεύμονες να καθαρίζουν από ανεπιθύμητη ύλη θα τους βοηθήσει ενδεχομένως να καταλάβουν περισσότερα για τις νόσους των πνευμόνων.

Ομάδα του University of North Carolina ανακάλυψε ότι η στρώση που μοιάζει με βούρτσα σπρώχνει έξω κολλώδη βλέννη και τα ξένα σώματα που περιέχει.

Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Science’, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εντοπιστεί αυτό που πηγαίνει λάθος στην κυστική ίνωση, το άσθμα και παρόμοιες νόσους.

Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα βοήθησε στην κατανόηση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Η βλέννη που βοηθά στη συλλογή των ρύπων που εισπνέονται εμφανίζεται ως συνάχι και παραγωγικό βήχα.

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια υδαρή ουσία δρούσε σαν λιπαντικό και βοηθούσε το διαχωρισμό της βλέννης από τα κύτταρα των τοιχωμάτων των αεραγωγών.

Αλλά αυτό δεν ταίριαζε με το γεγονός ότι η βλέννη παρέμενε στη δική της ξεχωριστή στρώση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να εξετάσουν αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό των πνευμόνων.

Μπόρεσαν να δουν πυκνό δίκτυο καλλιεργειών ανθρώπινων βρογχικών επιθηλιακών κυττάρων.

Η στρώση που μοιάζει με βούρτσα αποτελείται από προστατευτικά μόρια που εμποδίζουν την κολλώδη βλέννη να φτάνει στους κροσσούς και τα επιθηλιακά κύτταρα εγγυώμενη τη φυσιολογική ροή της βλέννης.

Ο ερευνητής Dr Michael Rubinstein, δήλωσε ότι ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι καθαρός και προσλαμβάνουμε πολλά επικίνδυνα στοιχεία με κάθε αναπνοή. Δήλωσε ότι χρειαζόμαστε μηχανισμό να απομακρύνει τα περιττά που εισπνέουμε και ο τρόπος είναι η κολλώδης βλέννη που τα συλλαμβάνει και τα απομακρύνει χωρίς τη βοήθεια των μικροσκοπικών κροσσών.

Οι κροσσοί χτυπούν συνέχεια ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

Με συγχρονισμένο τρόπο σπρώχνουν τη βλέννη, που περιέχει ξένα σώματα, έξω από τους πνεύμονες και είτε την καταπίνουμε είτε τη φτύνουμε.

Οι κροσσοί χτυπούν ακόμα και λίγες ώρες μετά το θάνατο. Αν σταματούσαν θα πλημμυρίζαμε με βλέννη που αποτελεί γόνιμο έδαφος για βακτήρια.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι η στρώση βούρτσας προστατεύει τα κύτταρα από την κολλώδη βλέννη και δρα σαν δεύτερο εμπόδιο σε περίπτωση που ιοί ή τα βακτήρια διαπεράσουν τη βλέννη.

Ωστόσο σε παθήσεις όπως κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η βούρτσα αποτυχαίνει να δρα κατάλληλα, υποδεικνύουν, αιχαμλωτίζοντας τη βλέννη που στη συνέχεια εγκλωβίζεται στα κύτταρα.

Η κατάρρευση της βούρτσας μπορεί να οδηγήσει σε λιμνάζουσα βλέννη και να οδηγήσει σε λοίμωξη, φλεγμονή και τελικά καταστροφή του πνευμονικού ιστού και της απώλειας της λειτουργίας του πνεύμονα.

 

Πηγές: ‘Science’.

http://www.ehealthcyprus.com/wp-content/uploads/2012/08/genesis.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>