Monday , July 18 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από «κατεψυγμένη ωοθήκη»

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από «κατεψυγμένη ωοθήκη»

Μία 33χρονη από το Εδιμβούργο που είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από 11 χρόνια, έγινε η πρώτη γυναίκα στη Βρετανία που αποκτά μωρό έπειτα από κατάψυξη ωοθηκικού ιστού.

Η νεαρή κοπέλα έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι πριν από δύο εβδομάδες.

Οι γιατροί της, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λένε πως η αφαίρεση και κατάψυξη ιστών από τα όργανα αναπαραγωγής αγοριών και κοριτσιών ηλικίας από 1 έτους και πάνω, μπορεί να διαφυλάξει τη γονιμότητά τους η οποία θα καταστρεφόταν με τις θεραπείες του καρκίνου.

Η 33χρονη, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, είχε κάνει χημειοθεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος της και μόλις πέρυσι υποβλήθηκε σε εκ νέου εμφύτευση του ωοθηκικού ιστού που της είχε αφαιρεθεί πριν από τη θεραπεία.

«Το ότι ο εμφυτευμένος ιστός θα λειτουργούσε τόσο γρήγορα, ήταν μία θαυμάσια έκπληξη» δήλωσε. «Νιώθω ευγνωμοσύνη που ο γυναικολόγος μού είχε τότε προτείνει αυτή την επιλογή. Ήταν μια μικρή επέμβαση η οποία τώρα, 10 χρόνια αργότερα, οδηγεί σε μια μεγάλη χαρά. Είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες προς όσους συμμετείχαν σε αυτό το θαύμα».

«Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, που επιτρέπει την αποκατάσταση της γονιμότητας σε αγόρια και κορίτσια έπειτα από τη θεραπεία του καρκίνου, αναπτύχθηκε στο Εδιμβούργο πριν από 20 χρόνια και είναι υπέροχο που τη βλέπουμε να αποδίδει», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Άντερσον, καθηγητής Κλινικής Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο.

«Αυτό δίνει αληθινή ελπίδα στους νέους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με θεραπείες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη στειρότητα. Αποτελεί επίσης απόδειξη του πως μερικά ιατρικά επιτεύγματα χρειάζονται καιρό έως ότου δείξουν την αξία τους».

Πηγή : Web Only

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*