Saturday , September 28 2013
Breaking News
You are here: Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Γρίπη: Νέο εμβόλιο για όλες τις μορφές της

Γρίπη: Νέο εμβόλιο για όλες τις μορφές της

  • Tweet

Βρετανοί επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη δημιουργία ενός αντιγριπικού εμβολίου που θα προστατεύει από όλα τα νέα, απειλητικά στελέχη της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων.

Η δημιουργία εμβολίου που θα προστατεύει από όλα τα στελέχη των ιών της γρίπης αποτελούσε εδώ και χρόνια ένα θέμα που απασχολούσε τους επιστήμονες, ενώ η δυσκολία της παρασκευής του έγκειται στο γεγονός ότι οι ιοί της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσονται.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα εμβόλια στοχεύουν στα πιο διαδεδομένα στελέχη της εκάστοτε χρονιάς και δρουν δημιουργώντας αντισώματα στον οργανισμό.

Χάρη σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 κατά την διάρκεια της πανδημίας της γρίπης των χοίρων, οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, ευελπιστούν ότι σύντομα θα κατορθώσουν να φτιάξουν ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από όλα τα νέα στελέχη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ajit Lalvani, πήραν δείγματα αίματος και ρινικού επιχρίσματος από 342 άτομα (εργαζόμενους και φοιτητές του Imperial).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές αρρώστησαν πιο βαριά απ’ όλους είχαν τα λιγότερα CD8 Τ-κύτταρα στο αίμα τους, ενώ όσοι κόλλησαν τον ιό, αλλά δεν ανέπτυξαν ή εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, είχαν τα περισσότερα CD8 T-κύτταρα στο αίμα τους.

Τα κύτταρα αυτά παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να εξουδετερώσουν τους ιούς της γρίπης, επομένως στόχος των ειδικών είναι τώρα να διεγείρουν τον οργανισμό- μέσω του κατάλληλου εμβολίου- να παράγει περισσότερα CD8 T-κύταρα, ώστε να είναι προστατευμένος από την γρίπη.

Πως να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Μέχρι να μπορέσετε πάντως να κάνετε το νέο εμβόλιο καλό είναι να γνωρίζετε μερικούς χρήσιμους τρόπους που θα σας προστατεύσουν από τους ιούς:

Αποφύγετε το στρες: Έχει αποδειχθεί ότι το χρόνιο μπορεί να επιδεινώσει ένα κρυολόγημα ή να μας κάνει πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κοιμηθείτε καλά: Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ αντιμετωπίζουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να «κολλήσουν» μια ίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

 

 

Φτιάξτε κοτόσουπα: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο “American Journal of Therapeutics” έδειξε ότι μια ουσία που υπάρχει στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη στα πρώτα στάδια της.

Τρώτε ισορροπημένα και φροντίστε να μην λείπει από τον οργανισμό σας η βιταμίνη C που θεωρείται ότι προλαμβάνει το κρυολόγημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύμφωνα με μελέτη, που  δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ”Clinical Infectious Diseases”, όταν αγγίζουμε το στόμα και τη μύτη μας, μπορεί να μεταφέρουμε με τα χέρια μας στον οργανισμό βακτήρια και ιούς, από τα αντικείμενα που έχουμε αγγίξει προηγουμένως.

 

Πηγή.Pathfinder.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Scroll To Top
shared on wplocker.com