Sunday , July 13 2014
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος με ενδοσκοπική μέθοδο

Διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος με ενδοσκοπική μέθοδο

  • Tweet

Διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατοςΥποσχόμενη φαίνεται, μια ενδοσκοπική μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας, σύμφωνα με μικρή πιλοτική έρευνα.

Μια υποσχόμενη πιλοτική έρευνα, που δοκίμασε ένα ενδοσκόπιο με αισθητήρα οξυγόνου αυξάνει τις ελπίδες ότι η νόσος μπορεί να εντοπιστεί νωρίτερα, με απλή μέθοδο.

Ερευνητές από τη Mayo Clinic στη Φλόριδα, περιγράφουν στο περιοδικό ”Gastrointestinal Endoscopy”, πώς δοκίμασαν την ικανότητα της συσκευής να αναγνωρίζει τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Σε 2 μικρές ομάδες ασθνεών-14 ασθενείς ήδη είχαν διαγνωστεί με τη νόσο και ακόμα 10 δεν είχαν εμφανίσει τη νόσο- η συσκευή έδειξε ευαισθησία 92% και εξειδίκευση 86% στον εντοπισμό του καρκίνου στο πάγκρεας

Η συσκευή είναι ενδοσκόπιο, που έχει επικολλημένο αισθητήρα για την οξυγόνωση του αίματος.
Μετρά τις αλλαγές στη ροή αίματος των ιστών που βρίσκονται κοντά στο πάγκρεας. Δρα με βάση την ιδέα ότι οι όγκοι αλλάζουν τη ροή αίματος στον περιβάλλοντα ιστό, καθώς ζητούν περισσότερο οξυγόνο για την ανάπτυξή τους.
Για να λάβει μέτρηση, το ενδοσκόπιο περνά στο στομάχι και το δωδεκαδάχτυλο.

Ο ερευνητής Michael Wallace, καθηγητής στη Mayo Clinic, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να εξεταστεί ο καρκίνος παγκρέατος σε αρχικό στάδιο είναι να αφαιρεθεί μέρος του οργάνου και πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέοι τρόποι για τη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας, αποτελεσματικοί και απλοί.

Όπως δήλωσε, αν και η νέα έρευνα είναι μικρή πιλοτική, το αποτέλεσμα είναι υποσχόμενο και αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη έρευνα, σε ασθενείς από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σημειώνει ότι η μέθοδος είναι αρκετά διαφορετική σχετικά με τον τρόπο που εντοπίζεται συνήθως ο καρκίνος-κυρίως διότι δεν προσπαθεί να εντοπίσει αλλαγές στον όγκο από κοντινούς ιστούς που φαίνονται φυσιολογικοί.

 

 

Πηγές: ”Gastrointestinal Endoscopy”.

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>