Sunday , July 13 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Δυσπεψία…

Δυσπεψία…

  • Tweet

Αφορά τουλάχιστον το 25% του πληθυσµού και µπορεί να σηµατοδοτεί µια σειρά νοσηµάτων που καλό είναι να αντιµετωπίσουµε εγκαίρως. Mε τον όρο «δυσπεψία» εννοούµε πρακτικά τη δυσκολία στην πέψη, η οποία εκφράζεται ως αίσθηµα ήπιου πόνου ή δυσφορίας στο άνω µέρος της κοιλιάς, φούσκωµα, ναυτία, ξινίλες και πρώιµος κορεσµός. Τι µπορεί να φταίει; 

Οι ένοχοι
• Τα συνήθη νοσήµατα που µπορεί να εκδηλώνονται µε δυσπεψία είναι το πεπτικό έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η χολολιθίαση, νεοπλάσµατα του στοµάχου, ο σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς, η δυσανεξία στο γάλα και άλλα σπανιότερα νοσήµατα. 
• Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσπεψία εµφανίζεται ύστερα από λήψη συγκεκριµένων τροφών και σχετίζεται άµεσα µε την ποιότητα και την ποσότητά τους. Ενοχοποιούνται κυρίως τα λιπαρά γεύµατα, ο καφές, το γάλα, τα καρυκεύµατα, οι πικάντικες ουσίες κ.τ.λ. 
• Σηµαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες όπως η γρήγορη λήψη τροφής, η κακή στάση του σώµατος κατά τη διάρκεια του γεύµατος, καθώς και η συνήθεια της κατάκλισης πριν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από το γεύµα.
• ∆υσπεψία µπορεί να προκαλέσει και ένα πλήθος φαρµακευτικών ουσιών όπως τα αντιφλεγµονώδη, ο σίδηρος, διάφορα αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά κ.λπ.
• Το κάπνισµα και το αλκοόλ επίσης µπορεί να ευθύνονται, ενώ σηµαντικό ρόλο παίζει και το υπερβολικό στρες. 

Τι μπορώ να κάνω;

Η συνήθης παροδική δυσπεψία µπορεί να αντιµετωπιστεί µε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή µε διακοπή της φαρµακευτικής ουσίας αν φανεί ότι αυτή είναι η ένοχη. Όταν όµως η δυσπεψία επιµένει, όταν δεν σχετίζεται άµεσα µε κάποιες τροφές ή φάρµακα ή συνοδεύεται από άλλα συµπτώµατα όπως οπισθοστερνικός καύσος, εµετός, απώλεια βάρους, έντονο άλγος και ξαφνική εµφάνιση σε µεγάλη ηλικία, κρίνεται σκόπιµη η περαιτέρω διερεύνηση προκειµένου να δοθεί, εφόσον χρειάζεται, η κατάλληλη αγωγή.

Info 
Συχνά για τη δυσπεψία µπορεί να µην ευθύνονται οργανικά αίτια. Σε αυτή την περίπτωση οφείλεται πιθανότατα σε διαταραχές της κινητικότητας του στοµάχου και ονοµάζεται λειτουργική.

Πηγή: myworld.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>