Monday , July 18 2016
Breaking News
Home / ΠΑΡΑΞΕΝΑ / Εγχειρίστηκε και αναρρώνει στην Ουγκάντα αγοράκι που γεννήθηκε με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια

Εγχειρίστηκε και αναρρώνει στην Ουγκάντα αγοράκι που γεννήθηκε με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια

μικρός PaulΟ μικρός Paul που είχε τέσσερα επιπλέον άκρα, εγχειρίστηκε επιτυχώς και σε δύο εβδομάδες θα πάρει εξιτήριο. (pics)

Στις 27 Μαΐου η Margaret Awino έφερε στον κόσμο τον Paul Mukisa, με τη βοήθεια της πεθεράς της, στο σπίτι της στο Nabigingo, ένα μικρό χωριό στην ανατολική Ουγκάντα. Αλλά αντί για συναισθήματα χαράς και αγαλλίασης, η γέννηση του πέμπτου παιδιού της έφερε στην 28χρονη μητέρα έκπληξη και σοκ, καθώς ο νεογέννητος γιος της γεννήθηκε με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια.

Η οικογένεια έσπευσε στο κοντινότερο νοσοκομείο για βοήθεια, αλλά παραπέμφθηκαν αμέσως στο Νοσοκομείο Mulago στη Καμπάλα. Εκεί, μία ομάδα γιατρών εξέτασε το βρέφος και διέγνωσε ένα “παρασιτικό δίδυμο”, μια παραλλαγή των σιαμαίων διδύμων στην οποία το ένα από τα δύο δίδυμα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο – ο Paul γεννήθηκε και με τα τέσσερα άκρα του, αλλά και με τέσσερα ακόμα άκρα ενός διδύμου, χωρίς κεφάλι και καρδιά, το οποίο δεν αναπτύχθηκε πλήρως.

 

Οι γιατροί στην Ουγκάντα πραγματοποίησαν μία σειρά από εξετάσεις στο νεογέννητο, οι οποίες έδειξαν ότι μοιραζόταν το πυελικό οστό με το παρασιτικό δίδυμο. Εξετάσεις στα εσωτερικά όργανα του Paul αποκάλυψαν περαιτέρω ανωμαλίες: η καρδιά του βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του σώματός του, ενώ το συκώτι του βρισκόταν στην αριστερή. Στη συνέχεια, ο Paul επέστρεψε για τρεις μήνες στο σπίτι του, καθώς οι χειρουργοί θεώρησαν ότι πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο πριν υποβληθεί σε εγχείριση.

Τελικά, στις 18 Αυγούστου, μία ομάδα αποτελούμενη από τρεις χειρουργούς, τρεις αναισθησιολόγους και δύο νοσηλευτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία μία τρίωρη επέμβαση για την αφαίρεση των μελών του παρασιτικού διδύμου. Τρεις εβδομάδες μετά, το μωρό νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο και η νοσηλεία του θα διαρκέσει δύο ακόμα εβδομάδες. Η υγεία του, ωστόσο, καλυτερεύει μέρα με τη μέρα και πλέον, ο μικρός Paul είναι σε θέση να θηλάσει, σύμφωνα με τους γιατρούς.

 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Mulago, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μία τέτοια επέμβαση. “Δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία με παρασιτικό δίδυμο, αλλά έχουμε εγχειρήσει πολλά παιδιά με πολλές πολύπλοκες εκ γενετής ανωμαλίες σε πολλά όργανα, όπως εντερικές, ουρολογικές, καρδιακές και ορθοπεδικές”, είπε ο Δρ. Nasser Kakembo, ένας από τους τρεις χειρουργούς της ομάδας. “Περιμένουμε ένα υγιές μωρό που μπορεί να έχει ένα ευρύ βηματισμό, λόγω του μεγάλου πυελικού οστού, κάτι που μπορεί να απαιτεί μελλοντική ορθοπεδική αποκατάσταση”, προσέθεσαν οι γιατροί.

 

Η συχνότητα εμφάνισης σιαμαίων διδύμων είναι 1 στις 50.000, ενώ τα παρασιτικά δίδυμα είναι εξαιρετικά σπάνια. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται συνήθως, όταν ένα από τα δίδυμα σταματά να αναπτύσσεται σε ορισμένο σημείο της κύησης, και ό,τι απομένει συγχωνεύεται με το δίδυμο που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2007 ένα κορίτσι με οκτώ επίσης άκρα από την Ινδία, ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου, αφού μία ομάδα 30 χειρουργών ολοκλήρωσε με επιτυχία μία μαραθώνια εγχείριση 27 ωρών, για την αφαίρεση του “παρασιτικού διδύμου”.

Πηγή: CNN , news247.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*