Sunday , July 24 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ / Ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) εξέταση

Ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) εξέταση

Tο ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι μία ουσία η οποία παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη. Ο ρόλος του είναι η ρευστοποίηση του σπέρματος. Μπορεί να ανιχνευθεί στο σπερματικό υγρό, στα ούρα και στο αίμα. Τα επίπεδά του στο αίμα είναι ενδεικτικά της λειτουργίας και της κατάστασης του προστάτη.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως καρκινικός δείκτης, δηλαδή ως ουσία που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, τιμές κάτω του 4 ng/ml, θεωρούνται φυσιολογικές. Τιμές μεταξύ 4,0 και 10 ng/ml, θεωρούνται ενδιάμεσες και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.(Eλεύθερο προστατικό αντιγόνο,και η σχέση που προκύπτει απο τις δύο εξετάσεις) .Οταν η σχέση αυτή βρεθεί κάτω από 10  υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές μπορεί να αυξάνονται λόγω ηλικίας, λόγω φλεγμονής (προστατίτιδα), ή λόγω μίας άλλης πάθησης του προστάτη που λέγεται καλοήθης υπερπλασία προστάτη.

Πρόκειται για μια απλή εξέταση αίματος η οποία συνίσταται να γίνεται από όλους τους άνδρες άνω των 45 ετών μία φορά το χρόνο. Για τους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη η εξέταση συνίσταται να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών κάθε 6 μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*