ypourgio ygiasΟ καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα αποτελούν παγκοσμίως τον έκτο σε συχνότητα καρκίνο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2008 υπολογίστηκαν 283.861 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος παγκοσμίως, ενώ στην Κύπρο την περίοδο 1998-2011 παρουσιάστηκαν 391 νέα περιστατικά που αφορούν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες και το στοματοφάρυγγα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος.

Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

Επενδύοντας στην πρόληψη και αποσκοπώντας σε ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2015.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015, θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού μέσω της κινητής οδοντιατρικής μονάδας έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλες τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο, θα διοργανωθεί ενημερωτική διάλεξη προς τους οδοντιάτρους αναφορικά με τον καρκίνο του στόματος και θα προσφέρονται δωρεάν στοματικοί έλεγχοι από τους ιδιώτες οδοντιάτρους κατόπιν ραντεβού.

Αντίστοιχες ενημερωτικές διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και τη Διεύθυνση των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών προς τους επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το θέμα αυτό με στόχο το συντονισμό δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου του στόματος.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  1. 30/11/15 – Ώρα: 12 μ.: Διάσκεψη Τύπου με αφορμή την έναρξη της  εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου του στόματος στην αίθουσα διασκέψεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η παρουσίαση θα γίνει από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.

  1. 30/11/15 – Ώρα 13:00–14:00: Ενημερωτική διάλεξη προς τους επαγγελματίες υγείας (οδοντιάτρους, γενικούς ιατρούς, νοσηλευτές) της επαρχίας Λευκωσίας με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του στόματος». Η διάλεξη θα δοθεί από το Δρ. Γεώργιο Παντέλα, Διευθυντή Κλινικής Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Λευκωσίας.
  2. 30/11/15: Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση του κοινού μέσω των τεσσάρων κινητών οδοντιατρικών μονάδων στη Λευκωσία (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας), Λεμεσό (Νοσοκομείο Λεμεσού), Λάρνακα (Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας), Πάφο (Νοσοκομείο Πάφου). Διανομή ενημερωτικού υλικού.
  3. 1/12/15 – Ώρα 13:00–14:00: Ενημερωτική διάλεξη προς τους επαγγελματίες υγείας (οδοντιάτρους, γενικούς ιατρούς, νοσηλευτές) των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του στόματος». Η διάλεξη θα δοθεί από τον Δρ. Γεώργιο Παντέλα, Διευθυντή Κλινικής Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας.
  4. 2/12/15 – Ώρα 19:30: Διάλεξη προς του οδοντιάτρους σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο στα γραφεία του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, με θέματα:

(α) «Αντιμετώπιση, καθοδήγηση ασθενών στο ιατρείο με ύποπτες βλάβες στο στόμα». Ομιλητής Δρ. Γεώργιος Παντέλας, Διευθυντής Κλινικής Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής Νοσοκομείου Λευκωσίας

(β) «Αντιμετώπιση ασθενών στο οδοντιατρείο μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία». Ομιλητής Δρ. Δημήτριος Βόμβας, Ογκολόγος, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

  1. 3/12/15 – Ώρα 13:00–14:00: Ενημερωτική διάλεξη προς τους επαγγελματίες υγείας (οδοντιάτρους, γενικούς ιατρούς, νοσηλευτές) των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του στόματος». Η διάλεξη θα δοθεί από το Δρ. Γεώργιο Παντέλα,  Διευθυντή Κλινικής Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Λεμεσού (Αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο).
  1. 5/12/15 – Ώρα 10:00: Ημερίδα για τους οδοντιάτρους που οργανώνεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πάφου σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες στο Ξενοδοχείο Elysium, Πάφος. Θέμα: «Καρκίνος του Στόματος –Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • 10:00-10:45: «Αντιμετώπιση, καθοδήγηση ασθενών στο ιατρείο με ύποπτες βλάβες στο στόμα» – Δρ. Γεώργιος Παντέλας, ειδικός Στοματογναθοπροσωποχειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Διάλειμμα: 10:45- 11:15

  • 11:15 – 12μ.: «Αντιμετώπιση ασθενών στο οδοντιατρείο μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία» Δρ. Λάμπρος Ζουλούμης, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.
  • 12:00 – 12:45: «Οστεοακτινονέκρωση – Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών» Δρ. Λάμπρος Ζουλούμης, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.
  • (Δελτιο Τύπου Υπουργείου Υγείας)

Leave a Reply

Your email address will not be published.