Monday , July 18 2016
Breaking News
Home / ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ / Επιτυχής η Επιστημονική Πολυθεματική Νοσηλευτική Ημερίδα της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ

Επιτυχής η Επιστημονική Πολυθεματική Νοσηλευτική Ημερίδα της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 25 Ιουνίου 2016 από τις 08:30 μέχρι τις 14:30, η Επιστημονική Πολυθεματική Νοσηλευτική Ημερίδα, στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους Κλάδους Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα  Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών», η οποία τιμάται στις 26 Ιουνίου.

Ανακοίνωση των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει:

«Η ημερίδα αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά που οργανώθηκε και προσφέρθηκε δωρεάν προς τα μέλη με πλήρη επιχορήγηση από την ΠΑΣΥΔΥ. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται  στην  προσπάθεια των Κλάδων προς υποστήριξη των μελών τους για την ανάπτυξη επαρκούς Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, κατά την περίοδο των τεσσάρων ετών ανανέωσης της επαγγελματικής τους άδειας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία. Το Επιστημονικό μέρος της Ημερίδας είχε αναλάβει το Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και δόθηκε στους 125 σύνεδρους, πιστοποιητικό παρακολούθησης  5 ωρών συνεχούς  νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, εκ μέρους των Κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόσο  τους επίσημους καλεσμένους όσο  και τους συνέδρους, η συνάδελφος Νίκη Παναγιώτου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του  Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ

Την εναρκτήρια τελετή τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο  κύριος Γλαύκος Χατζηπέτρου, Γενικός Γραμματέας της  ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Ο κύριος Χατζηπέτρου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο Κλάδων για την διοργάνωση της Ημερίδας και επισήμανε την υποστήριξη της ΠΑΣΥΔΥ και σε αυτή την πρωτοβουλία. Με την ευκαιρία επιβεβαίωσε  για άλλη μια φορά τους Νοσηλευτές για την σταθερή διεκδίκηση των αιτημάτων των Κλάδων και την ετοιμότητα για την προώθηση των άμεσων μας στόχων που είναι η επαναφορά των επιδομάτων βάρδιας και οι προαγωγές. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την σημαντική παρουσία της ΠΑΣΥΔΥ στις συζητήσεις για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την προσπάθεια διασφάλισης των  κεκτημένων των νοσηλευτών  και μαιών και της αναγνώρισης μας στην επιστημονική πυραμίδα.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ, απηύθυνε χαιρετισμό  ο Πρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου κύριος Πρόδρομος Αργυρίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε τους συνάδελφους για την αποφασιστικότητα του Κλάδου για την συνέχιση  της υποστήριξης των μελών για απόκτηση επαρκή αριθμού ωρών  συνεχούς εκπαίδευσης  μέσω και άλλων ημερίδων που θα ακολουθήσουν με στόχο την κάλυψη όλων των ειδικοτήτων των συνάδελφων. Στο ίδιο μήκος κύματος χαιρέτισε τους σύνεδρους και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάδου Προσωπικού Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας  ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ κύριος Ανδρέας Ανδρέου. Ο κύριος Ανδρέου επεσήμανε ότι η συνεργασία των δυο Κλάδων θα συνεχιστεί και θα αξιοποιηθούν και άλλες ευκαιρίες όπως αυτή της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών».

Στη συνέχεια το βήμα δόθηκε  στη Δρ Ζωή Ρούπα, συντονίστρια  του Προγράμματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας η οποία προσφώνησε τους συνέδρους εκ μέρους του Πανεπιστημίου. Η Δρ Ρούπα  χαιρέτισε με την σειρά της αυτή την πρωτοβουλία και εξήρε την άψογη συνεργασία  που είχε  με την Οργανωτική Επιτροπή και  τους Κλάδους του Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ. Ταυτόχρονα εξέφρασε  την χαρά και  ικανοποίηση της για την ανάληψη του επιστημονικού μέρους του προγράμματος της ημερίδας από   Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  και επιβεβαίωσε την συνέχιση της συνεργασίας και στο μέλλον.

Χαιρετισμό, εκ μέρους της  Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Υγείας, απηύθυνε ο  κύριος Ανδρέας Ξενοφώντος, Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Ο κύριος Ξενοφώντος χαιρέτησε τους συνέδρους και συγχάρηκε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της ημερίδας με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών». Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, ο Διευθυντής των  Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, σημείωσε την προτεραιότητα της Διεύθυνσης  τόσο στο τομέα της πρόληψης μέσω της διαφώτισης αλλά και στο δύσκολο τομέα  της  αντιμετώπισης  και διαχείρισης των ατόμων με εθισμό στα   ναρκωτικά.

Το επιστημονικό μέρος  του συνεδρίου άνοιξε ο Δρ. Γαβριήλ Καλακουτής, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, & St George’s Πανεπιστημίου του Λονδίνου με το θέμα  «Λοίμωξη με τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων-HPV (Human Papilloma Virus), Μετάδοση, Ασθένειες, Πρόληψη, Θεραπεία». Ο Δρ Καλακουτής επεσήμανε την επιστημονικά τεκμηριωμένη  σύνδεση του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV  με την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τονίζοντας την σημασία της πρόληψης  μέσω της σωστής σεξουαλικής δραστηριότητας, του τεστ Παπανικολάου και της σωστής χρήση του εμβολίου κατά του HPV, σε έφηβες  από την ηλικία των 12 χρονών και στις γυναίκες  μέχρι και την ηλικία των 46 χρόνων.

Η «Διαχείριση Ασθενή με  Αποικισμό ή  Λοίμωξη από Πολυανθεκτικό  Παθογόνο» αποτελεί συχνό  φαινόμενο σε θαλάμους εσωτερικής νοσηλείας, σύμφωνα με την εισήγηση της συναδέλφου Σωτηρούλας Παπά, Ανώτερης Νοσηλευτικού Λειτουργού και Νοσηλεύτριας Ελέγχου Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Συνεπώς οι νοσηλευτές καλούνται να γνωρίζουν πολύ καλά την σωστή διαχείριση τέτοιων περιστατικών,  διακόπτοντας την  αλυσίδα μετάδοσης τέτοιων παθογόνων μικροοργανισμών, καθότι παρουσιάζονται  ιδιαίτερα ανθεκτικά λόγο και της κακής χρήσης των αντιβιοτικών.

Τα αποτελέσματα της  έρευνας του συναδέλφου Ευριπίδη  Πετρίδη, Νοσηλευτικού Λειτουργού στο Γενικό Νοσοκομείο  Λευκωσίας, με θέμα «Διερεύνηση του Κλίματος Ασφάλειας στους Παθολογικούς και Χειρουργικούς Θαλάμους σε Γενικό Νοσοκομείο της Κύπρου» δυστυχώς επιβεβαίωσαν, το χαμηλό επίπεδο ασφαλείας που επικρατεί σε αυτούς τους θαλάμους, όπως αυτό έχει καταγραφεί από τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά τα τμήματα και συμμετείχαν στην έρευνα.

https://menslife.mystrikingly.com/blog/effective-scar-treatment

Η πρώτη σύνοδος ολοκληρώθηκε με την  εισήγηση της συνάδελφου Νίκης Παναγιώτου, Πρώτης Νοσηλευτικού Λειτουργού, Μαίας στο  Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και  Μέλος της  Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, η οποία  παρουσίασε την «Η Εθνική Πολιτική του Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο» όπως αυτή έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού Κύπρου. Η Στρατηγική Προστασίας, Προαγωγής και Υποστήριξης Μητρικού  Θηλασμού στην Κύπρο,  έχει σαν στόχο την προώθηση εφαρμογής των Δέκα Βημάτων για επιτυχή Μητρικό Θηλασμό στα Μαιευτήρια της Κύπρου με Υιοθέτηση Γραπτής Πολιτικής από  όλες τις Μαιευτικές Κλινικές, δημιουργώντας περιβάλλον φιλικό προς τη θηλάζουσα μητέρα και το βρέφος. Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας θεωρείται πολύ σημαντικός  και καταλυτικός για την επιτυχία αυτού του στόχου.

Η δεύτερη σύνοδος άρχισε με την εξαίρετη παρουσίαση «Αποτελεί η Διατροφή στις Ημέρες μας Βασικό Πυλώνα της Υγείας?» της Δρ. Δόνας Χειλέτη, Κλινικής Διαιτολόγου και  Λέκτορος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Βασικό πόρισμα της εισήγησης της Δρ Χειλέτη ήταν η διατήρηση στη ζωή μας του μέτρου σε όλα τα επίπεδα της διατροφής, χωρίς αυστηρά περιγράμματα και με βασικό γνώμονα την  υιοθέτηση καλών συνηθειών, με κατανάλωση τροφών σύμφωνα με την  πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Τέλος την παράσταση έκλεψαν τα θέματα που ήταν   αφιερωμένα στη  ψυχική υγεία  και την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών». Η ιστορική αναδρομή με τίτλο η  «Ψυχική υγεία, Ουσιοεξαρτήσεις από Τότε στο Σήμερα»  από τον συνάδελφο  Φίλιππο Φιλίππου,  Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας  και στην συνέχεια η εισήγηση των  συναδέλφων Βασίλη Χρυσάνθου, Ανώτερου Νοσηλευτικού Λειτουργού Ψυχικής Υγείας, και της Άννας Χ΄ Ιωάννου, Νοσηλεύτριας Ψυχικής Υγείας,  με θέμα «Η  Χρήση Ουσιών ως Επιλογή και η Μείωση της Βλάβης- O Ρόλος του Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας σε Μονάδα Μείωσης της Βλάβης  στην Κοινότητα», ήγειραν μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των συνέδρων και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οι σημαντικές πληροφορίες για την διαχείριση ψυχιατρικών περιστατικών από το χθες στο σήμερα και  η προσπάθεια  συνάντησης των συναδέλφων της ψυχικής υγείας με ειδικότητα στο τομέα αυτό, με  χρήστες στους χώρους όπου γίνεται χρήση ουσιών, με στόχο την μείωση της βλάβης στους χρήστες και όχι απαραίτητα την επιδίωξη της αποτοξίνωσης, πυροδότησε  εποικοδομητική συζήτηση  και συμπεράσματα που μοιραστήκαν  μεταξύ τους οι σύνεδροι.

Για ακόμα μια φορά  τα ΔΣ των  Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, ευχαριστούν δημόσια  την Οργανωτική Επιτροπή, το Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστήμιου Λ/σίας για την άψογη συνεργασία και την υποστήριξη τους ιδιαίτερα για το Επιστημονικό κομμάτι του συνεδρίου καθώς και την Επιστημονική Επιτροπή, τους Συντονιστές των Συνόδων και κυρίως τους Ομιλητές, τους οποίους η συμβολή ήταν σημαντική ώστε να  πραγματοποιηθεί η ημερίδα αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών που μας τίμησε με την παρουσία του και παραχώρησε διευκολύνσεις στο προσωπικό ώστε να παρακολουθήσει την ημερίδα αυτή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*