ψυχική νόσοςΜε μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης συνδέονται οι ψυχικές νόσοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σοβαρή ψυχική νόσος μπορεί να αφαιρέσει 7 έως 24 χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου- αριθμός παρόμοιος με αυτόν που προκαλεί το πολύ κάπνισμα, αναφέρουν ερευνητές.

Η Dr. Seena Fazel, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως πολλές διαγνώσεις ψυχικών νόσων συνδέονται με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, που είναι ισοδύναμο με κάπνισμα 20 και περισσότερων τσιγάρων την ημέρα.
Η Fazel σημείωσε ότι πιθανόν υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου είναι συχνές σε ψυχικά ασθενείς, ιδιαίτερα η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ και είναι περισσότερο πιθανό οι συγκεκριμένοι ασθενείς να πεθάνουν από αυτοκτονία.

Πρόσθεσε ότι το στίγμα της ψυχικής νόσου μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο καλά για σωματικά προβλήματα υγείας όταν επισκέπτονται τον γιατρό.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 20 έρευνες που εστίαζαν στη σχέση μεταξύ ψυχικής νόσου και ποσοστών θνησιμότητας. Οι έρευνες περιέλαβαν περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους και 250.000 θανάτους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σημαντικές ψυχικές διαταραχές μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 10 έως 20 χρόνια μικρότερο από το φυσιολογικό σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια, 9 έως 20 σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή, 7 έως 11 σε ανθρώπους με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και 9 έως 24 σε ανθρώπους με κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ.

Αντίθετα, το πολύ κάπνισμα μειώνει τη ζωή κατά 8 έως 10 έτη- κατά μέσον όρο.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ ψυχικής νόσου και αυξημένου κινδύνου προώρου θανάτου δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.
Αν και η ψυχική νόσος φαίνεται πως αυξάνει πολύ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου δεν αποτελεί σημαντική προτεραιότητα δημόσιας υγείας, σημείωσαν οι ερευνητές. Μια από τις αιτίες είναι η τάση να διαχωρίζουμε την ψυχική από τη σωματική υγεία.

Η Fazel δήλωσε ότι πολλά περιστατικά ψυχικής υγείας έχουν επίσης σωματικές συνέπειες και η ψυχική νόσος επιδεινώνει την πρόγνωση ορισμένων παθήσεων, ιδιαίτερα της καρδιοπάθειας, του διαβήτη και του καρκίνου. Πρόσθεσε ότι δυστυχώς άνθρωποι με σοβαρά ψυχικά προβλήματα μπορεί να μην έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τις κυβερνήσεις να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ψυχική υγεία.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ”World Psychiatry.”

 

 

Πηγές: ”World Psychiatry.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.