Thursday , July 3 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Μυστικά για γερό στομάχι

Μυστικά για γερό στομάχι

  • Tweet

γερό στομάχιΜήπως το παρακάνατε με το φαγητό και το στομάχι σας διαμαρτύρεται; Διαβάστε πως θα ανακουφιστείτε από καούρες και φουσκώματα.

Πρώτες βοήθειες για το στομάχι σας

Αν το παρακάνατε με το φαγητό για να ανακουφίσετε το στομάχι σας από τη δυσπεψία, μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι χαμομήλι. Εναλλακτικά πιείτε ένα φλιτζάνι τίλιο.  Η λήψη αντιόξινων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει και να περιορίσει την καούρα και τη δυσπεψία. Αποφύγετε τις σόδες και τα αναψυκτικά με ανθρακικό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσφέρουν μια παροδική ανακούφιση, ενώ στη συνέχεια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό.

8 συμβουλές για γερό στομάχι

  • Τρώτε φαγητό που είναι καλοψημένο γιατί συνήθως είναι πιο εύπεπτο. Αποφύγετε να τρώτε το φαγητό σας όταν είναι καυτό.
  • Καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα και αποφύγετε τα ογκώδη και λιπαρά γεύματα.
  • Φροντίζετε να έχετε χωνέψει το προηγούμενο γεύμα σας, πριν πάτε στο επόμενο.
  • Γυμνάζεστε τακτικά. Προβλήματα δυσπεψίας μπορεί να επιδεινωθούν από την καθιστική ζωή σύμφωνα με τους ειδικούς.
  • Εντοπίστε, κρατώντας διατροφικό ημερολόγιο, τις τροφές που σας πειράζουν και προσπαθήστε να τις περιορίσετε
  • Τρώτε με ηρεμία και χωρίς βιασύνη
  • Για να αποφύγετε το κάψιμο αν έχετε ευαίσθητο στομάχι περιορίστε τις όξινες τροφές, τον  καφέ, τα πολύ λιπαρά φαγητά και το αλκοόλ.
  • Αποφεύγετε τα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα αργά το βράδυ ή πριν κοιμηθείτε

Οι τροφές που βοηθούν

Γιαούρτι με προβιοτικά: Ένα γιαούρτι με προβιοτικά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και του στομάχου, ενώ σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μας ανακουφίσει σε απλές περιπτώσεις γαστρίτιδας. Το γιαούρτι αυτό περιέχει “καλά” μικρόβια που είναι χρήσιμα στον οργανισμό μας και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μας χλωρίδας.

Ανανάς: Σύμφωνα με έρευνα μια φέτα ανανά μετά το φαγητό φάνηκε να βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας των ηλικιωμένων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι βοηθά επειδή περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στην καλύτερη πέψη.

Τροφές με φυτικές ίνες: Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες θεωρείται ότι προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου. Μπορεί όμως, να προκαλέσουν φούσκωμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τις εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας.

Οι βιταμίνες που αγαπούν το στομάχι σας

Οι βιταμίνες Α και C διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνουν τις φλεγμονές και τους ερεθισμούς στο βλεννογόνο που καλύπτει το στομάχι και του οισοφάγου. Τα καρότα, τα αυγά, το πορτοκάλι και το συκώτι είναι τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες.

Για όνειρα γλυκά

Η πλειοψηφία όσων υποφέρουν από καούρες αναφέρουν ότι τα ενοχλητικά συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως βράδυ. Για να περιορίσετε το ενδεχόμενο να έχετε προβλήματα με το στομάχι σας την ώρα του ύπνου, προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε δύο μαξιλάρια αντί για ένα. Σύμφωνα με έρευνα όσοι τοποθετούν το κεφάλι τους ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα περιορίζουν σημαντικά τα ενοχλητικά συμπτώματα που προέρχονται από το στομάχι. Ένας ακόμη τρόπος να κοιμηθείτε ήρεμα χωρίς ενοχλήσεις, είναι να πέσετε για ύπνο από την αριστερή πλευρά γιατί αν ξαπλώσετε δεξιά χαλαρώνουν οι μύες που κρατούν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι (βρίσκονται σε αυτή την πλευρά)

 

Pathfinder.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>