Thursday , August 7 2014
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Ντυνάν: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με χρήση βλαστικών κυττάρων μυελού

Ντυνάν: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με χρήση βλαστικών κυττάρων μυελού

  • Tweet

hands-new-660Νέες τεχνικές εφαρμόζονται στο νοσοκομείο Ντυνάν για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της αρθρίτιδας με τη χρήση βλαστικών κυττάρων μυελού εφαρμόζονται ήδη από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ προωθούνται πρωτοποριακές τεχνικές για ταχεία αποκατάσταση εξατομικευμένων αρθροπλαστικών ελάχιστης επεμβατικότητας. Με τη νέα επεμβατική μέθοδο και το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται σε 1 – 2 ημέρες από 6-7 που απαιτούνται με την κλασική χειρουργική τεχνική.

Οι νέες τεχνικές παρουσιάστηκαν σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», από τον Δ/ντή κ. Παναγιώτη Μυστίδη και το ιατρικό επιτελείο του Α’ Ορθοπαιδικού Τμήματος του Νοσοκομείου (Κώστας Σαρόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής, Γεώργιος Τζαγκαράκης, αναπληρωτής διευθυντής και Χρήστος Θανασάς, επιμελητής). Με στόχο την εξειδικευμένη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δημιουργήθηκαν τρία ειδικά ιατρεία από το Α΄ Ορθοπαιδικό Τμήμα, με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα.

Ειδικότερα:

Ιατρείο βιοθεραπειών

Το Ιατρείο Βιοθεραπειών πρωτοστατεί στην χρήση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αρχικών σταδίων, ενώ εφαρμόζει νέες θεραπείες χωρίς φάρμακα, αξιοποιώντας φυσιολογικές ουσίες και μηχανισμούς του οργανισμού για την αντιμετώπιση κι άλλων παθήσεων, όπως χονδροπάθειες, τενοντίτιδες, μυϊκοί τραυματισμοί κ.λπ.

α) Θεραπείες με βλαστικά κύτταρα μυελού. Ο μυελός των οστών περιέχει κύτταρα που λέγονται «μεσεγχυματικά». Τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε κύτταρα του αρθρικού χόνδρου (δηλαδή της αρθρικής επιφάνειας), συμβάλλοντας στην επούλωση της βλάβης. Λαμβάνονται από το οστό της λεκάνης με τοπική αναισθησία. Κατόπιν τα κύτταρα αυτά απομονώνονται, συμπυκνώνονται και τοποθετούνται άμεσα με μια απλή ένεση στην πάσχουσα περιοχή.

β) Θεραπείες με PRP (Platelet Rich Plasma), ήτοι «αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες». Οι ουσίες αυτές ρυθμίζουν και ενισχύουν τις φυσιολογικές διαδικασίες επιδιόρθωσης βλαβών στον οργανισμό. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Μια μικρή ποσότητα αίματος λαμβάνεται από τον ασθενή, όπως σε μια συνηθισμένη αιμοληψία. Μετά από λίγα λεπτά έχουν απομονωθεί και συμπυκνωθεί από το αίμα του ασθενούς οι αυξητικοί παράγοντες. Κατόπιν τοποθετούνται υπό τοπική αναισθησία, με μια απλή ένεση στην περιοχή της βλάβης.

Σημειώνεται ότι και στους δύο τύπους θεραπειών δεν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες, ενώ η θεραπεία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται μόλις σε μια επίσκεψη του ασθενούς, χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Ιατρείο αρθροπλαστικών ελάχιστης επεμβατικότητας

Αντιμετωπίζει περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από προχωρημένη αρθρίτιδα γόνατος και ισχίου.

Οι τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimally Invasive) προσφέρουν αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με τη δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς. Πρόκειται για δύο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται στο Ισχίο (ASI, Εξατιμικευμένη Αρθροπλαστική) και τρεις τεχνικές που εφαρμόζονται στο Γόνατο (MIS, Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική, Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική)
Οι τεχνικές αυτές σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ταχείας Αποκατάστασης προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές σε μικρότερο χρόνο. Την αποτελεσματικότερη φροντίδα του ασθενούς επιτυγχάνουν τα ακόλουθα:

  • Μικρότερη χειρουργική τομή
  • Διατήρηση ακεραιότητας μυών και τενόντων
  • Μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της ανάγκης για μετάγγιση
  • Διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του γόνατος και αντικατάσταση μόνο του παθολογικού ( στην Μονοδιαμερισματική)
  • Τοποθέτηση αρθροπλαστικής μετά από εξατομικευμένη μελέτη της ανατομίας του ασθενούς
  • Γρηγορότερη αποκατάσταση. Ο ασθενής βαδίζει λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Ιατρείο αθλητικών κακώσεων

Αντιμετωπίζει αθλητές και αθλούμενους που εμφανίζουν ενοχλήσεις και τραυματισμούς στα άνω και κάτω άκρα όπως :

  • Τραυματισμοί: Ώμου – Γόνατος – Ποδιού – Ισχίου – Αγκώνος – Καρπού και άκρας Χειρός
  • Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου
  • Μυϊκοί Τραυματισμοί
  • Σύνδρομα Υπέρχρησης – Καταπόνησης
  • Τενοντίτιδες

Η αντιμετώπιση του αθλούμενου γίνεται με τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα Βιοθεραπειών (PRP, αυξητικοί παράγοντες αίματος και Κύτταρα Μυελού), Φυσικοθεραπείας, Άσκησης καθώς και τις πιο σύγχρονες Αρθροσκοπικές Χειρουργικές Τεχνικές όπως:

  • Μεταμόσχευση Χονδροκυττάρων και Χονδροπλαστική
  • Ανατομική Αποκατάσταση του Προσθίου Χιαστού
  • Αρρθοσκοπική Αποκατάσταση παθήσεων της Επιγονατίδας
  • Αρθροσκοπική αντιμετώπιση των παθήσεων του Ώμου και άλλων αρθρώσεων.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται όταν απαιτείται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών – Χειρουργικού Πλοηγού για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

Πηγή.Iatronet.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>