Thursday , August 7 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Ξεχάστε τα «βαριά» και «κουρασμένα» πόδια το καλοκαίρι

Ξεχάστε τα «βαριά» και «κουρασμένα» πόδια το καλοκαίρι

  • Tweet

9B8D677C461E381CEB2D0C2BF9051A71Είναι σ’ όλους μας γνωστό ότι τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι και αυτές που υποφέρουν περισσότερο είναι οι γυναίκες. Μία από τις κυριότερες αιτίες για αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούν διαστολή των φλεβών των κάτω άκρων, λίμναση και στάση του αίματος εντός αυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αίσθημα καύσου, αιμωδίες, κόπωσης και γενικά ένα αίσθημα που περιγράφεται ως «βαριά και κουρασμένα πόδια».

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της προηγούμενης κατάστασης μπορεί να παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ορθοστασία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι ορμονικές διαταραχές.

Μπορούν άραγε τα διάφορα προϊόντα που στοχεύουν στην ανακούφιση των «βαριών»
και πρησμένων κάτω άκρων να μας εγγυηθούν «ξεκούραστα» χωρίς πόνο και οίδημα (πρήξιμο) πόδια το καλοκαίρι;

Τι μπορείτε να κάνετε:
Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, σκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των bio- φλαβονοειδών, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα με φυσικά φλαβονοειδή:

  • μειώνουν κατά 65% το οίδημα των ποδιών μετά τις 12 εβδομάδες
  • αποτελεσματικά θεραπεύουν τα συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας μειώνοντας σημαντικά (p<0,001) τα συμπτώματα (πόνος, οίδημα, βαριά πόδια) μετά τις 12 εβδομάδες
  • βελτιώνουν κατά 84% τη μικροκυκλοφορία του αίματος μετά τις 6 εβδομάδες.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν στα φαρμακεία προϊόντα με βάση τα βιο-φλαβονοειδή, κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθώς έχουν τεκμηριωμένες δράσεις και καλό προφίλ ασφάλειας. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε μορφή δισκίων, τζελ και κρέμας για μασάζ. Η συνδυαστική χρήση τους εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα.

Αλλά ας το παραδεχτούμε: ενώ ο συνδυασμός λήψης ενός δισκίου σε συνδυασμό με την καθημερινή επάλειψη με την κρέμα ή το gel μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας καθημερινά, αποφεύγοντας συστηματικά ότι δημιουργεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία.

Με άλλα λόγια θα πρέπει:

  • Να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες σας.
  • Να βάλετε κίνηση στη ζωή σας. Ο δραστήριος τρόπος ζωής ωφελεί τους πάντες, σε οποιασδήποτε ηλικία, και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία των ποδιών σας, καθώς διευκολύνεται η επιστροφή της ροής του αίματος στην καρδιά. Το περπάτημα, είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Το ποδήλατο και το κολύμπι, είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για πόδια με φλεβικά προβλήματα.
  • Να ξεκουράζετε τα πόδια σας, με κάθε ευκαιρία, υψώνοντας τα πάνω σε δυο μαξιλάρια.
  • Να αποφεύγετε την ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα, χαμάμ, ηλιοθεραπεία), διότι ευνοεί το πρήξιμο στα πόδια.

Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν, ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια.

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, γιατί είναι ο μόνος, που μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή.Health.in.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>