Wednesday , July 27 2016
Breaking News
Home / ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ / Ο ΠΑΣΥΝΜ χαιρετίζει την προσπάθεια του ΠτΔ για συνεννόηση με τα κόμματα για την υγεία

Ο ΠΑΣΥΝΜ χαιρετίζει την προσπάθεια του ΠτΔ για συνεννόηση με τα κόμματα για την υγεία

 «Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον λεπτομερή εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ώστε με στοχευμένες λύσεις να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία (Γε.Σ.Υ και αυτονόμηση κρατικών νοσηλευτηρίων).

Συνεχίζοντας προσθέτει:

«Η σημερινή κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας παρουσιάζει στοιχεία αποσύνθεσης και υπάρχουν σοβαρά δομικά και πρακτικά προβλήματα που ελλοχεύουν καθημερινά κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον λεπτομερή εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ώστε με στοχευμένες λύσεις να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Οι δαπάνες του κράτους για τη δημόσια Υγεία είναι πολύ χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δομικά προβλήματα στην επαρκή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και του εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει η πολιτεία να αναζητήσει τρόπους διάθεσης περισσότερων πόρων προς τον τομέα της Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας υγείας που παρέχεται προς τους πολίτες. Η οποιαδήποτε επένδυση σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους θα αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ υποστηρίζει ότι:

– Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του Γε.Σ.Υ το οποίο θα πρέπει να προχωρεί παράλληλα και να εφαρμοστεί με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

– Η αυτονόμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την αναβάθμιση των υπηρεσιών των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και να εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τους συμπολίτες μας με σωστή στελέχωση καθώς και την οικονομική, διοικητική και λειτουργική βιωσιμότητα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ.

Υπενθυμίζουμε ότι στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 25/4/2015) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι προτού υλοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των Νοσοκομείων θα έπρεπε να προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας των Νοσοκομείων καθώς και υλοποίηση και δημιουργία των κατάλληλων λογισμικών και πληροφορικών συστημάτων ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ποιοτική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας όσο και ο οικονομικός έλεγχος των νοσηλευτηρίων (υπό το νέο καθεστώς).

Εξακολουθούμε να παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για συζήτηση και κατάθεση απόψεων αναφορικά με τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*