12836921Όλα σχεδόν τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, όμως εμείς οι ενήλικοι πάντα νιώθουμε κάποιες ενοχές όταν υποκύπτουμε σε αυτήν την επιθυμία τους. Αλήθεια κατά πόσο είναι δικαιολογημένες αυτές οι ενοχές; Πρέπει να δίνουμε γλυκά στα παιδία και πόσα; Τι μπορεί να προκαλέσει η ζάχαρη στα παιδιά και ποιος ο ρόλος των γλυκών στη διατροφή τους;

Οι επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση γλυκών

Υιοθέτηση ανθυγιεινών επιλογών

Τα παιδιά επιθυμούν τη ζάχαρη και αν τα αφήσουμε ανεξέλεγκτα, τότε αυξάνουμε το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και αργότερα στη ζωή τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Για παράδειγμά, αντί να επιλέγουν λαχανικά, φρούτα και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, τα παιδιά θα προτιμούν τα γλυκά και τα κέικ και συχνά θα αρνούνται να φάνε τρόφιμα που είναι ωφέλημα για αυτά. Σύμφωνα άλλωστε και με πολλούς ερευνητές, η ζάχαρη προκαλεί μια μορφή εθισμού με αποτέλεσμα να θέλουμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό.

Παχυσαρκία

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών αποτελεί έναν βέβαιο δρόμο για την παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία μάλιστα έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό και η ζάχαρη έχει ενοχοποιηθεί για αυτό το φαινόμενο. Τα παχύσαρκα παιδιά μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους για την υγεία τους, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Τερηδόνα

Οι καραμέλες, τα κέικ και τα παγωτά μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα στα παιδιά αφού η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια, όπως επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Newcastle. Μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε το παιδί να εμφανίσει στο μέλλον ως ενήλικας οδοντικά προβλήματα. Αν λοιπόν το παιδί σας τρομάζει και μόνο στην ιδέα του οδοντιάτρου- που είναι και το πιο πιθανό- καλό θα ήταν να το μάθετε από νωρίς να αποφεύγει τα πολλά γλυκά.

Παιδί και γλυκά: Οι υγιεινές …εναλλακτικές σας

 

3 χρυσοί κανόνες:

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα γλυκά ως αντάλλαγμα (π.χ. «αν κάτσεις φρόνημα θα σου πάρω σοκολάτα»).

Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα για το παιδί σας ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Αποφύγετε τις απαγορεύσεις στο παιδί σας γιατί το πιο πιθανό είναι να επιφέρουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι …εναλλακτικές σας

Δεν υπάρχει λόγος να στερείτε στα παιδιά σας τη γλυκιά γεύση που τόσο επιθυμούν: Μπορείτε να τους προσφέρετε αυτήν την απόλαυση υπό τη μορφή κάποιου υγιεινού επιδορπίου, όπως κομματάκια φρούτων με γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να τους φτιάξετε κάποιο σπιτικό γλυκό χρησιμοποιώντας αγνά και θρεπτικά υλικά όπως κακάο, μαύρη σοκολάτα, μέλι και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.  Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιήσετε όχι μόνο τις επιθυμίες τους, αλλά και τις διατροφικές τους ανάγκες πάντα βέβαια χωρίς να χάνεται το μέτρο.  Μερικές καλές επιλογές γλυκών είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ζελέ με φρούτα, το παστέλι, η μαύρη σοκολάτα, η γρανίτα και το γιαούρτι με μέλι ή φρούτα.

 

Πηγή.Pathfinder.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.