pasinoΗ Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας Δρα Γεώργιο Παμπορίδη εκφράζει τις ανησυχίες της για τη συνέχιση της απασχόλησης των έκτακτων νοσηλευτών με 15νθήμερα  συμβόλαια. Θεωρεί πως το εργασιακό μέλλον των νοσηλευτών αυτών κρίνεται αβέβαιο, καθώς καθίστανται σε δυσχερέστερη θέση έναντι των υπολοίπων,  δημιουργώντας προβλήματα με την καλοκαιρινή άδεια ανάπαυσης και την άδεια ασθενείας.

Η Συντεχνία απέστειλε τη σχετική επιστολή, μετά την κοινοποίηση εγκυκλίου στα δημόσια νοσηλευτήρια με την οποία γνωστοποιείται στους έκτακτους νοσηλευτές που εργοδοτούνται με συμβόλαια καθορισμένης διάρκειας και λήγουν στις 31.12.2015, ότι θα συνεχίσουν την απασχόλησή τους με 15νθήμερα  συμβόλαια.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ αναφέρει πως καταβάλλει προσπάθειες να προλάβει παρόμοια με τα περσινά γεγονότα αναφορικά με την ανανέωση των συμβολαίων των έκτακτων νοσηλευτών. «Οι εν λόγω νοσηλευτές από τον Ιανουάριο μέχρι το Απρίλιο του 2015, κλήθηκαν και υπέγραψαν 15νθήμερα συμβόλαια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους ίδιους τους νοσηλευτές και στην ομαλή λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων», προσθέτει.

H ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ επισημαίνει πως οι υπηρεσιακές ανάγκες που καλύπτουν οι έκτακτοι νοσηλευτές είναι πάγιες, μόνιμες και διαρκείς και όχι εποχιακές, περιοδικές ή πρόσκαιρες και συνεπώς το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση ανανέωση των συμβολαίων των νοσηλευτών αυτών.

Η πλειοψηφία των έκτακτων Νοσηλευτικών Λειτουργών βρίσκονται στην υπηρεσία 5-6 χρόνια και με την πάροδο των 30 μηνών, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου, το καθεστώς εργασίας τους θα έπρεπε αυτοδικαίως να ήταν αυτό του αορίστου χρόνου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.