Πολλοί φίλοι στη μέση ηλικία αυξάνουν την ευεξία

Η ύπαρξη μεγάλου κύκλου φίλων στη μέση ηλικία βοηθά άντρες και γυναίκες να νιώθουν μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ένα δίκτυο συγγενών είναι επίσης σημαντικό, αλλά μόνο για τους άντρες.

Η ερευνήτρια Dr. Noriko Cable, του University College London, δεν αναφέρεται στις φιλίες σαν αυτές του Facebook. Η ύπαρξη περισσότερων φίλων με τους οποίους συναντιόμαστε είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία, δήλωσε η Cable. Το να μην έχει κάποιος καθόλου φίλους είναι βλαβερό για την ψυχική του υγεία. Χρειάζεται να εκτιμούμε τους φίλους που έχουμε.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε περισσότερους από 6.500 Βρετανούς που γεννήθηκαν το 1958 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τη μέση ηλικία, δημοσιεύεται στο περιοδικό ΄Journal of Epidemiology and Community Health.’

Συλλέχτηκαν πληροφορίες σχετικά με φίλους, οικογένεια και ευεξία, όταν οι άντρες και οι γυναίκες της έρευνας ήταν 42  ,45 και 50 ετών.

Ανέφεραν με πόσους συγγενείς και φίλους συναντιόνταν μια φορά το μήνα ή πιό συχνά. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική τους υγεία στην ηλικία των 42 και στη συνέχεια τους ρώτησαν για την ευεξία στην ηλικία των 50 με πληροφορίες για επαφές με φίλους και οικογένεια.

Ένας στους 7 δήλωσε ότι δεν είχε επαφή με συγγενείς εκτός της άμεσης οικογένειας. Περίπου ένας στους 10 δήλωσε ότι δεν είχε καθόλου φίλους.

Ωστόσο 4 στους 10 άντρες και περίπου μια στις 3 γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν περισσότερους από 6 φίλους που έβλεπαν τακτικά.

Αυτοί οι αριθμοί μετρούσαν, ανακάλυψε η Cable. Σε σύγκριση με όσους είχαν 10 ή περισσότερες τακτικές επαφές, λιγότερες στην ηλικία των 45 σχετίζονταν με πιο φτωχή αίσθηση ευεξίας για άντρες και γυναίκες.

Το μέγεθος του δικτύου των συγγενών επηρέαζε επίσης την ευεξία, με μεγαλύτερα δίκτυα να την ενισχύουν, αλλά μόνο στους άντρες.

Η μη ύπαρξη συντρόφου και η παράταση του σχολείου μετά τα 16 συνδέθηκε με μικρότερο δίκτυο συγγενών αργότερα, ανακάλυψε η Cable.

Γιατί ακριβώς η έλλειψη επαφών με συγγενείς στις γυναίκες δεν επηρέαζε την ευεξία δεν εξετάστηκε στην έρευνα.

Ωστόσο, η ερευνήτρια δήλωσε ότι έχει ειπωθεί πως οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ως ψυχολογική πηγή τους συγγενείς. Οι συγγενείς συχνά θέτουν πίεση στις γυναίκες, ενώ οι φίλοι είναι περισσότερο πιθανό να υποστηρίξουν τις επιλογές των γυναικών.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με προηγούμενων ερευνών, δήλωσε η Dr. Lydia Li, του University of Michigan.

Το εύρημα ότι οι οικογενειακές επαφές είναι πιο σημαντικές στους άντρες, της φαίνεται απόλυτα λογικά. Δήλωσε ότι ενώ τα μεγαλύτερα δίκτυα συγγενών θα πρέπει να έχουν θετικό αντίκτυπο στα 2 φύλα, ο παραδοσιακός ρόλος των γυναικών που τις θέλει να δίνουν στήριξη στις οικογένειες μπορεί ενδεχομένως να τις οδηγεί σε μεγαλύτερο ξόδεμα των προσωπικών πηγών τους.

Για να αποκλείσουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι χωρίς φίλους ή οικογένεια να μην είχαν προσαρμοστεί καλά, αρχικά, η Cable έλαβε υπόψη την ψυχική υγεία αντρών και γυναικών στα 42 χρόνια.

Ανακάλυψε σχέση μεταξύ δικτύων φίλων και οικογένειας αλλά όχι αιτιατή.

Ως συμβουλή στους μεσήλικες, σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει πως οι φίλοι είναι σημαντικοί για τα 2 φύλα όσον αφορά την ενίσχυση της ευεξίας στη μέση ηλικία αλλά οι άντρες θα πρέπει να δώσουν επίσης προσοχή στις οικογενειακές επαφές.

Η Li δήλωσε ότι οι μεσήλικες συχνά έχουν να ανταποκριθούν σε πολλές απαιτήσεις και έχουν περιορισμένο χρόνο για τον εαυτό τους. Ωστόσο αξίζει να δώσουν χρόνο και προσπάθεια για να διευρύνουν και να καλλιεργήσουν τις σχέσεις τους. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η φιλία αποτελεί καλή επένδυση.

 

Πηγές: ΄Journal of Epidemiology and Community Health.’

http://www.ehealthcyprus.com/wp-content/uploads/2012/08/genesis.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>