Friday , July 29 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Πώς μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό κατά 90% – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό κατά 90% – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι δέκα πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε όλο τον κόσμο, «ευθύνονται» για το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων, αν και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Σκεφτείτε ότι μόνο η αντιμετώπιση της υπέρτασης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στο μισό, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η νέα αυτή μελέτη κάνει μετα-ανάλυση στους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως προέκυψαν από την μελέτη INTERSTROKE σε πάνω από 20.000 άτομα από 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τροποποίηση της υπέρτασης ως παράγοντας κινδύνου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 48%, ενώ, αν το άτομο ακολουθεί την συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα ανά ημέρα/εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά το ένα τρίτο.

«Τα ευρήματά μας θα επιμορφώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό σχετικά με απλές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του για την μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και, έτσι, ανάλογα προγράμματα μπορούν να οργανώνονται στις επιμέρους περιφέρειες (…)Αυτό περιλαμβάνει καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα υγείας, πιο προσιτή υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και πιο προσιτή φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση και την δυσλιπιδαιμία», είπε ο δρ Salim Yusuf του Ινστιτούτου Population Health Research, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Για τον προσδιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με ατομικούς παράγοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν την μεταβολή στις πιθανότητες για εγκεφαλικό, αν ένας από τους παράγοντες κινδύνου μπορούσε να εξαλειφθεί εντελώς. Μέσα από την μελέτη τους αποκάλυψαν, επίσης, ότι η βελτιωμένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%, το κάπνισμα κατά 9%, το άγχος κατά 6% και η μείωση της δυσλιπιδαιμίας κατά 27%!

Τα ευρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι υπέρταση, ως παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, είναι πιο σημαντική στη Νοτιοανατολική Ασία από ό, τι στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, ενώ η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Κίνα.

Συνολικά, η θετική μεταβολή σε όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα άτομο κατά 90% και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της μελέτης αυτής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*