Thursday , July 3 2014
Breaking News
Home / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Τα παιδιά χωρισμένων γονέων κινδυνεύουν από παχυσαρκία

Τα παιδιά χωρισμένων γονέων κινδυνεύουν από παχυσαρκία

  • Tweet

παιδιά χωρισμένων γονέωνΕρευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με παιδιά γονέων που ήταν ακόμα παντρεμένοι.

Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι παιδιά διαζευγμένων γονέων μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη τάση για αύξηση του βάρους τους σε σχέση με παιδιά που μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον.

Οι ερευνητές της νέας έρευνας- περιλαμβανομένης της Anna Biehl, του Norwegian Institute of Public Health στη Νορβηγία- θέλησαν να διαπιστώσουν αν το οικογενειακό περιβάλλον ενός παιδιού επηρεάζει το βάρος τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.166 παιδιά από 127 σχολεία στη Νορβηγία. Τα παιδιά είχαν μέση ηλικία τα 8,3 έτη.
Νοσηλεύτριες στα σχολεία μέτρησαν το ύψος των παιδιών, το βάρος τους και την περιφέρεια μέσης, για να καθορίσουν αν ήταν γενικά υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε ομάδες με βάση την οικογενειακή κατάσταση των γονέων τους που περιλάμβανε παντρεμένους, ανθρώπους που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ, χωρισμένους, εργένηδες, ανθρώπους που συζούσαν και διαζευγμένους.

Από τα παιδιά, ποσοστό 19% ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και 8,9% είχαν παχυσαρκία στην κοιλιά. Περισσότερα κορίτσια ήταν γενικά υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με τα αγόρια αλλά δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την κοιλιακή παχυσαρκία.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο υπέρβαρα ή παχύσαρκα και 89% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην κοιλιά, σε σύγκριση με παιδιά γονέων που ήταν ακόμα παντρεμένοι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την εκπαίδευση της μητέρας, τον τόπο διαμονής και την εθνικότητα.

Τα ευρήματα ήταν περισσότερο τονισμένα σε αγόρια των οποίων οι γονείς ήταν διαζευγμένοι. Τα συγκεκριμένα αγόρια είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να είναι γενικά υπέρβαρα ή παχύσαρκα και 104% περισσότερες να έχουν παχυσαρκία στην κοιλιά σε σχέση με αγόρια των οποίων οι γονείς ήταν παντρεμένοι.

Παρόμοια τάση φάνηκε σε κορίτσια, αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι δεν είναι στατιστικά σημαντική.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εστιάζοντας σε κοινωνικές αλλαγές, η έρευνα προσθέτει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με δυνητικά ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Αν και η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί τα παιδιά διαζευγμένων γονέων φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υποθέτουν ότι οι διαζευγμένοι γονείς μπορεί ενδεχομένως να περνούν λιγότερο χρόνο μαγειρεύοντας, να επιλέγουν περισσότερο ανθυγιεινές τροφές ή να έχουν χαμηλότερο εισόδημα.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι ένα διαζύγιο μπορεί ενδεχομένως να διαταράσσει τις σχέσεις παιδιού- γονέος. Μπορεί να δημιουργεί συνεχόμενες διαμάχες μεταξύ γονέων ή να οδηγήσει σε μετακόμιση, γεγονός που σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να πρέπει να αρχίσει νέες σχέσεις.
Τέτοιο συναισθηματικό στρες μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά και τη σωματική δραστηριότητα, εξηγώντας έτσι την εμφάνιση και διατήρηση της παχυσαρκίας και του αυξημένου βάρους στην παιδική ηλικία.

‘Οσον αφορά το ότι τα αγόρια επηρεάζονται περισσότερο από το διαζύγιο των γονέων, οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα αγόρια είναι πιο ευάλωτα.
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, καθώς ο αριθμός των παιδιών με διαζευγμένου γονείς ήταν σχετικά χαμηλός.

Η έρευνα δεν μπορεί να εντοπίσει αιτιατή σχέση, δήλωσαν οι ερευνητές οι οποίοι δεν μπορούσαν να καθορίσουν αν η εμφάνιση παχυσαρκίας άρχισε πριν το διαζύγιο ή αν η επίδραση στο βάρος των παιδιών έπρεπε να αποδοθεί κυρίως στις συζυγικές διαμάχες ή το διαζύγιο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ”BMJ Open”.

 

Πηγές: ”BMJ Open”.

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>