Wednesday , July 23 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Τι είναι η νεφρολιθίαση;

Τι είναι η νεφρολιθίαση;

  • Tweet

Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία ένας ή περισσότεροι λίθοι εντοπίζονται σε κάποιο σημείο του νεφρού ή του ουρητήρα, δηλαδή του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα στην ουροδόχο κύστη.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν λίθους στα νεφρά και άλλοι όχι;

Ο σχηματισμός των λίθων παρατηρείται, κυρίως, όταν τα ούρα είναι πολύ «πυκνά» και έτσι κάποιες ουσίες σχηματίζουν κρυστάλλους, που αποτελούν τον πυρήνα των λίθων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σχηματισμός λίθων εμφανίζεται πολύ συχνά.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν έχω λίθους στα νεφρά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεφρικοί λίθοι δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν όμως μετακινούνται από το νεφρό προς τον ουρητήρα προκαλούν απόφραξη του περάσματος των ούρων, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και σπασμό του ουρητήρα. Ο πόνος, που συχνά λέγεται κωλικός των νεφρών ή κωλικός του ουρητήρα, περιγράφεται από τους ασθενείς ως ο χειρότερος που αισθάνθηκαν ποτέ και μπορεί να συνοδεύεται από την αποβολή αίματος στα ούρα.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω εάν έχω λίθους στα νεφρά;

Στην περίπτωση που έχετε οξεία εισβολή του κωλικού των νεφρών, συνήθως η κλινική εικόνα είναι αρκετή για να καταλάβει ο γιατρός ότι υπάρχει κάποιος λίθος στον ουρητήρα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κάνει ανάλυση ούρων για να διαπιστώσει την παρουσία αίματος, που υποδηλώνει την παρουσία ενός λίθου. Στη συνέχεια, θα σας υποβάλει σε υπερηχογραφικές εξετάσεις των νεφρών, καθώς και σε ειδικές ακτινογραφίες, που ονομάζονται ενδοφλέβιες πυελογραφίες, ώστε να διαπιστώσει την ύπαρξη λίθου και το σημείο στο οποίο εντοπίζεται.

Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω;

Πολλές φορές οι λίθοι απομακρύνονται με τη ροή των ούρων από μόνοι τους. Ο ασθενής πρέπει να πίνει μεγάλες ποσότητες υγρών, προκειμένου τα ούρα να είναι αραιά, αλλά και να υπάρχει μεγάλη ροή. Έτσι αποτρέπεται ο σχηματισμός λίθων, αλλά και η εύκολη απομάκρυνσή τους. Εάν ο λίθος δεν απομακρύνεται εύκολα, μπορεί να πραγματοποιηθεί λιθοτριψία, μια διαδικασία κατά την οποία κύματα υπερήχων σπάνε τους λίθους σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να είναι πιο εύκολη η αποβολή τους με τα ούρα. Σε άλλες περιπτώσεις οι λίθοι αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>