Thursday , July 3 2014
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Το τεχνητό μαύρισμα συνδέεται με καρκίνο του δέρματος

Το τεχνητό μαύρισμα συνδέεται με καρκίνο του δέρματος

  • Tweet

τεχνητό μαύρισμαΣε νέα έρευνα, άνθρωποι που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στην ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου στη μέση ηλικία, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, άνθρωποι που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στην ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιες συσκευές.
Η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν συσκευές μαυρίσματος σε μικρή ηλικία.
‘Οσοι χρησιμοποιούσαν τέτοιες συσκευές πριν την ηλικία των 20 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τις συσκευές να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έως την ηλικία των 50 ετών.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει το τεχνητό μαύρισμα με τον καρκίνο δέρματος, περιλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για μελάνωμα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Dartmouth College, στο περιοδικό ‘’Pediatrics’’, τα νέα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία των συστάσεων προς τους εφήβους και τους νέους ενήλικες σχετικά με τους κινδύνους του τεχνητού μαυρίσματος και της αποθάρρυνσης των γονέων να συναινούν σε αυτό.

Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είτε από τον ήλιο είτε από συσκευές μαυρίσματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα.
Οι συσκευές μπορεί ενδεχομένως να παράγουν μέχρι 15 φορές την υπεριώδη ακτινοβολία του μεσημεριανού ήλιου και να οδηγήσουν σε ερυθρότητα δέρματος παρόμοια με αυτήν του εγκαύματος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα περιέλαβε 657 ανθρώπους με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ηλικίας 25 έως 50 ετών και 452 ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Οι συμμετέχοντες με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν εμφανίσει μεγάλο αριθμό οδυνηρών εγκαυμάτων.
Περίπου το 41% όσων είχαν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον 20 οδυνηρά εγκαύματα στη ζωή τους σε σύγκριση με περίπου 29% όσων δεν έπασχαν από καρκίνο.
Ο χρόνος που περνούσαν σε εξωτερικούς χώρους ως παιδιά το καλοκαίρι δεν διέφερε μεταξύ των 2 ομάδων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
Ωστόσο, περίπου το 46% όσων είχαν καρκίνο δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει κάποια συσκευή τεχνητού μαυρίσματος κάποτε σε σύγκριση με ποσοστό 36% που δεν είχε εμφανίσει καρκίνο.

Η σχέση μεταξύ τεχνητού μαυρίσματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την τάση των ανθρώπων για εγκαύματα.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό άλλοι παράγοντες που δεν έλαβε υπόψη η έρευνα να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Ιatronet.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>