Παρατηρείτε μικρές λευκές ή κιτρινωπές νιφάδες πάνω στους ώμους σας ή τα μαλλιά σας; Πρόκειται για ενδείξεις πιτυρίδας. Και τι είναι η πιτυρίδα; Πρόκειται για νεκρά κύτταρα δέρματος που πέφτουν από το κεφάλι σας. Όταν έχετε πιτυρίδα, το δέρμα του κρανίου μπορεί να έχει λεπιδωτή ή κόκκινη  όψη και να νιώθετε κνησμό. Το ξύσιμο ή τρίψιμο του κεφαλιού, προκαλεί την παραγωγή των νιφάδων, οι οποίες καθίστανται εμφανέστερες όταν φοράτε σκουρόχρωμα ρούχα.

Η πιτυρίδα δεν σημαίνει ότι έχετε βρώμικα μαλλιά, αλλά ίσως ο τρόπος που τα περιποιείστε ή τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να την προκαλούν. Ορισμένες βαφές μαλλιών και προϊόντα styling μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία ή κάποια δερματική αντίδραση που να μοιάζει με πιτυρίδα. Αν πάντως έχετε ήδη πιτυρίδα, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση αν δεν λούζεστε συχνά, επειδή έτσι επιτείνεται η απόρριψη των νεκρών δερματικών κυττάρων. Δοκιμάστε προϊόντα κατά της πιτυρίδας, αφού πρώτα συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Πιτυρίδα μπορεί να εμφανιστεί εκτός από τα μαλλιά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στο μέτωπο, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες ή ακόμη και τα αυτιά. Το λεπιδωτό δέρμα στο στέρνο ή σε άλλο σημείο του σώματος με τριχοφυΐα μπορεί να είναι ένδειξη πιτυρίδας, η οποία είναι μια ήπια μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό ή έχει μια ήπια κοκκινίλα, τότε ενδεχομένως να πάσχετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.
Ειδικά σαμπουάν που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, είναι αποτελεσματικά κατά της πιτυρίδας. Τα συστατικά που συνήθως περιέχουν είναι: κετοκοναζόλη (καταπολεμά τον μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα), σαλικυλικό οξύ (που αντιμετωπίζει το λεπιδωτό δέρμα, αλλά προκαλεί ξηρότητα), σουλφίδιο σελήνιου (που επιβραδύνει την συσσώρευση νεκρών δερματικών κυττάρων και καταπολεμά τον μύκητα), πίσσα (επιβραδύνει την συσσώρευση των νεκρών κυττάρων δέρματος, αλλά αποχρωματίζει τα ξανθά, γκρίζα και γενικώς βαμμένα μαλλιά) και ψευδάργυρο (που καταπολεμά τον μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα).
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές κατά της πιτυρίδας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι γενικά αποδεκτό.
Η αλόη μπορεί να μειώσει τον κνησμό αλλά και την λεπιδωτή εμφάνιση του δέρματος στο κρανίο.
Το σαμπουάν με βάση το τσάι μπορεί να μειώσει την πιτυρίδα και τον κνησμό.
Το σαμπουάν από λουίζα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά του μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα.
Ακολουθείστε πιστά τις συμβουλές που θα βρείτε στην ετικέτα του αντιπιτυριδικού σαμπουάν σας. Με τις άκρες των δακτύλων σας, απλώστε απλά το σαμπουάν στο κεφάλι. Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά (ή όσο αναγράφουν οι οδηγίες), και μετά ξεπλύνετε. Αν προτιμάτε το άρωμα του δικού σας σαμπουάν ή του μαλακτικού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μετά το ειδικό προϊόν κατά της πιτυρίδας. Όσο βλέπετε ότι υπάρχει βελτίωση, μπορείτε να ελαττώσετε την συχνότητα χρήσης του αντιπιτυριδικού σαμπουάν.
Λίγη ηλιοθεραπεία θα κάνει καλό στην μάχη κατά της πιτυρίτιδας. Το ηλιακό φως καταστέλλει τον μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα και την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Βεβαιωθείτε όμως ότι το αντηλιακό σας έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 ή και περισσότερο.
Αν χρησιμοποιείτε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας αρκετές εβδομάδες αλλά εξακολουθεί το πρόβλημα, τότε μάλλον πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Επίσης ένας δερματολόγος θα σας δώσει λύση σε περίπτωση που έχετε πρησμένο ή κόκκινο δέρμα στο κεφάλι ή και σε άλλα σημεία του σώματός σας. Μια κρέμα με στεροειδή ή ένα συνταγογραφούμενο αντιπιτυριδικό σαμπουάν ή λοσιόν σώματος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα προϊόντα του εμπορίου.
Κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος για τα αίτια της πιτυρίδας. Ενδεχομένως να προκαλείται από έναν μύκητα. Οι θύλακες της τρίχας και οι αδένες παράγουν σμήγμα, το οποίο παρέχει το κατάλληλο «έδαφος» για τους μύκητες. Ο μύκητας της πιτυρίδας συνήθως ζει στο δέρμα και η υπερπαραγωγή του προκαλεί την εκδήλωση πιτυρίδας. Επίσης η υπερπαραγωγή σμήγματος προκαλεί πιτυρίδα. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό ή έχετε σε ζεστή/ξηρή ατμόσφαιρα, τότε το δέρμα σας στεγνώνει και αποκτά λεπιδωτή υφή.
Η πιτυρίδα τείνει να επιδεινώνεται κατά την διάρκεια των ξηρών μηνών του έτους. Ο κρύος, ξηρός καιρός μπορεί να είναι προκλητικός παράγοντας. Επίσης το άγχος ή η κόπωση μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την πιτυρίδα.
Δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα και ψωρίαση μπορούν να προκαλέσουν την συσσώρευση νεκρών κυττάρων δέρματος στο κρανίο. Τα άτομα με σοβαρές παθήσεις, όπως η επιληψία, η νόσος Πάρκινσον και το AIDS είναι επιρρεπή στην πιτυρίδα. Και για αδιευκρίνιστους λόγους, όσοι αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα και εγκεφαλικά τραύματα επίσης τείνουν να έχουν πιτυρίδα.
Μερικές φορές αυτό που μοιάζει πιτυρίδα, μπορεί να είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Οι ψείρες προκαλούν επίσης κνησμό και παράγουν αβγά, τα οποία μοιάζουν με πιτυρίδα, αλλά είναι σκληρότερα και δεν πέφτουν τόσο εύκολα από τα μαλλιά. Κνησμό στο κρανίο προκαλούν και τα τριχόφυτα, μύκητες που επίσης παράγουν νιφάδες όπως αυτές τις πιτυρίδας. Τα τριχόφυτα δημιουργούν επίσης και απώλεια τριχών με σφαιρικό σχήμα, κυρίως στο κεφάλι.
Αν και η πιτυρίδα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, είναι άκακη. Δεν σημαίνει ότι δεν πλένεστε επαρκώς. Δεν είναι κολλητική, αφού δεν μεταδίδεται από έναν άνθρωπο σε άλλον και δεν μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Αλλά αν ξύνετε διαρκώς το κεφάλι σας, τότε θα εμφανίσετε προσωρινά απώλεια μαλλιών. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.