Κ. Κωνσταντίνου: Ομολογουμένως ήταν από τα πιo πολυσύνθετα, δύσκολα και δαιδαλώδη νομοσχέδια
«Το 2005 ο συνάδελφος Σωτήρης Σαμψών είχε καταθέσει πρόταση νόμου και ενώ είχε ξεκινήσει να συζητείται η πρόταση, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε να δοθεί χρόνος μέχρι να καταθέσει νομοσχέδιο. Αναμέναμε έτσι από το Υπουργείο Υγείας να το καταθέσει». Αυτά αναφέρει στο Ygeia-News ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κωστάκης Κωνσταντίνου, για τον περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμο του 2016 που ψηφίστηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής και προσθέτει: «Πέρασαν χρόνια και όταν τελικά κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργεία Υγείας στη Βουλή, ξεκινήσαμε πριν από περίπου δύο χρόνια να συζητούμε ξανά για τον περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμο του 2016».
Ο κ. Κωνσταντίνου σημειώνει: «Ομολογουμένως ήταν από τα πιο πολύπλοκα, πολυσύνθετα, δύσκολα, δαιδαλώδη νομοσχέδια, λόγω και των προνοιών του. Υπήρχε ένα πελώριο κενό στη νομοθεσία μας, γεγονός που έδινε το δικαίωμα σε κάποιους να παρανομούν και να εκμεταλλεύονται».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής επισημαίνει: «Με τη σύνθεση της νέας Βουλής, η Νομική Υπηρεσία επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας τα κενά, για να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις κυρίως των νέων μελών της Επιτροπής Υγείας».
Ο κ. Κωνσταντίνου συνεχίζει: «Δεν λέμε ότι είναι το τέλειο νομοσχέδιο, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια κενά που θα διαφανούν στην πορεία. Έπρεπε όμως να ψηφιστεί νομοσχέδιο. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή μέσα από την πρακτική εφαρμογή του νομοσχεδίου και των προνοιών του, να επανέλθουμε και να αποκαταστήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής καταλήγει: «Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού ρυθμίζεται η όλη διαδικασία για την παρένθετη μητέρα, από το στάδιο της σύλληψης, την κυοφορία, μέχρι τη γέννηση του παιδιού. Τώρα, υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν οι κίνδυνοι μολυσματικών ασθενειών, διάφοροι κίνδυνοι για την παρένθετη μητέρα και το παιδί, οι συμφωνίες μπορεί τελικά να μην υλοποιούνται, η παρένθετη μητέρα μπορεί να εξαφανιστεί. Προηγουμένως δεν ρυθμίζονταν. Τώρα όλα αυτά προνοούνται και τα κενά ή προβλήματα στην εφαρμογή που θα προκύψουν θα αντιμετωπιστούν».