Sunday , July 13 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Έλληνας ερευνητής στο Χάρβαρντ πολεμά τον καρκίνο με επιτυχία

Έλληνας ερευνητής στο Χάρβαρντ πολεμά τον καρκίνο με επιτυχία

  • Tweet

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ο δρ. Ηλιόπουλος,  μεγάλωσε στην όμορφη πόλη του Βόλου, είναι Καθηγητής Μοριακής βιολογίας με διδακτορικό στη γενετική του καρκίνου, του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Είναι ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ασχολείται με την έρευνα στον καρκίνο του παγκρέατος και του ήπατος με μεγάλη επιτυχία και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

 

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Θεσσαλίας ‘Ταχυδρόμος,’ με την ομάδα του στοχεύει στην επιτάχυνση της εξεύρεσης νέων θεραπειών για διάφορες μορφές του καρκίνου, όπως του ήπατος και του παγκρέατος. Σημειώνει ότι ‘η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχει βοηθήσει πάρα πολύ την επιτάχυνση της έρευνας όχι μόνο στο καρκίνο αλλά και σε άλλες ασθένειες και είμαι σίγουρος ότι μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουμε πάρα πολλά όπλα στη φαρέτρα μας να καταπολεμήσουμε πολλές ασθένειες.’

 

Συνεχίζοντας προσθέτει ότι ‘Στο εργαστήριό μας, χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, όπως η βιοπληροφορική και βιομηχανική, ώστε να επιταχυνθεί η εξεύρεση νέων φαρμάκων για τους καρκίνους αυτούς. Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος’.

Ο Καθηγητής με την ομάδα του ανακάλυψαν ότι το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη, εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. ‘Βασιζόμενοι στα αποτελέσματά μας ξεκινήσαμε κλινικές δοκιμές σε τρία αντικαρκινικά κέντρα στην Αμερική, όπου ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος λαμβάνουν χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μετορφίνη και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και ίσως έχουμε το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία αυτού του πολύ επιθετικού καρκίνου’, σημειώνει ο Καθηγητής.

Σχετικά με τον καρκίνο του ήπατος, σε συνεργασία με τον επίσης Βολιώτη γιατρό Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ένα καινούργιο μόριο RNA, το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και γι’ αυτό το μόριο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς στο άμεσο μέλλον.

 

Πηγή: Ταχυδρόμος

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>