Sunday , July 13 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Εμβόλιο «καταπολεμά» επτά στους δέκα θανατηφόρους καρκίνους

Εμβόλιο «καταπολεμά» επτά στους δέκα θανατηφόρους καρκίνους

  • Tweet

Ένα εμβόλιο που μπορεί να «πλήξει» σημαντικά επτά στους δέκα θανατηφόρους καρκίνους, αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κέντρου για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, καθώς και της Κλινικής Mayo. Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια το εμβόλιο συρρίκνωσε κατά 80% καρκινικούς όγκους του μαστού. Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του παγκρέατος, του εντέρου, των ωοθηκών, καθώς και ενάντια στο πολλαπλό μυέλωμα.

Κλινικές δοκιμές το 2013

Παρότι ο δρόμος από το ποντίκι ως τον άνθρωπο είναι μακρύς, οι αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι, στα τέλη του 2013, θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους. Εάν όλα πάνε καλά ελπίζουν ότι η θεραπεία θα κυκλοφορήσει ευρέως ως το 2020. Αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία πειραμάτων του θεραπευτικού εμβολίου σε κυτταροκαλλιέργειες στο εργαστήριο (In Vitro).

Αντί να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, όπως συμβαίνει σήμερα με πολλές θεραπείες για τον καρκίνο, το νέο εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να πολεμά τους όγκους. Για να επιτευχθεί αυτό οι επιστήμονες επικεντρώνονται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MUC1. Το συγκεκριμένο μόριο εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα καρκινικά κύτταρα, σε σύγκριση με τα υγιή.

Στο 70% των θανατηφόρων καρκίνων

Όπως σημειώνεται σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» η MUC1 εντοπίζεται στο 70% των πιο επιθετικών και «φονικών» καρκίνων. Επιπλέον, υπερεκφράζεται στο 90% των όγκων του μαστού που είναι «τριπλά αρνητικοί» και δεν αποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες, όπως η ταμοξιφένη, οι αναστολείς της αρωματάσης ή το φάρμακο Herceptin.

Το πειραματικό εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει τα κύτταρα στην επιφάνεια των οποίων υπάρχει η MUC1 και να τους επιτίθεται. Η αναγνώριση γίνεται μέσω ενός σακχάρου της πρωτεΐνης, που διαθέτει ιδιαίτερο σχήμα. Το σάκχαρο αυτό αποτελεί και το «κόκκινο πανί», το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να ξεχωρίζει, ώστε να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Αναγνώριση με βάση τα σάκχαρα

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Σάντρα Γκέντλερ από την Κλινική Mayo, που ήταν εκ των κύριων ερευνητών της νέας μελέτης, «τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, τοποθετώντας σάκχαρα στην επιφάνειά τους, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν στον οργανισμό περνώντας απαρατήρητα. Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα εμβόλιο το οποίο ‘εκπαιδεύει’ το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με βάση τις διαφορετικές δομές των σακχάρων των πρωτεϊνών της επιφανείας τους, όπως η MUC1».

Αν κάποια ημέρα το εμβόλιο ενάντια στη MUC1 κυκλοφορήσει, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες ή ακόμη και ως προληπτική θεραπεία σε άτομα «υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση κάποιων καρκίνων.

ΠΗΓΗ: Proceedings of the National Academy of Sciences

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>