Επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως μπορεί να ανακάλυψαν τρόπο να αναστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή ιστό, διακόπτοντας τον καρκίνο.

Ερευνητές της Mayo Clinic στη Φλόριδα, υπέδειξαν μέθοδο που μετατρέπει τα καρκινικά κύτταρα στο μαστό και στην κύστη σε καλοήθη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Nature Cell Biology”.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νέο μηχανισμό μέσω του οποίου τα φυσιολογικά κύτταρα υφίστανται μετάβαση στο να γίνουν ογκογόνα.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αναστρέψει την εξέλιξη του καρκίνου αναπρογραμματίζοντας τα κύτταρά του εμποδίζοντας περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου.

Σύμφωνα με την έρευνα είναι πιθανό να ‘’διακόψουμε’’ τη νόσο αποκαθιστώντας τη λειτουργία που εμποδίζει την ανάπτυξη και τον ακανόνιστο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Η έρευνα, που βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, εστιάζει στην πρωτεΐνη PLEKHA7, που συγκεντρώνει τα υγιή κύτταρα.

Με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αναστασιάδη, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν η συνήθης σειρά κυτταρικής ρύθμισης διαταραχθεί εμφανίζονται γρήγορα, καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, προσθέτοντας μόρια microRNAs οι επιστήμονες μπόρεσαν να εμποδίσουν τον καρκίνο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η έρευνα αντιπροσωπεύει μια απρόσμενη νέα βιολογία που παρέχει τον κώδικα, το software για το σταμάτημα του καρκίνου.

Ωστόσο, οι δοκιμές έγιναν μόνο σε δοκιμαστικό σωλήνα, επομένως παραμένει ασαφές αν τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπους και αν ναι, εκτιμάται ότι θα χρειάζονται παρ’ όλα αυτά, χημειοθεραπεία.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι θέτοντας miRNAs σε καρκινικά κύτταρα για την αποκατάσταση των φυσιολογικών τους επιπέδων θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία. Πιστεύει ότι το εύρημα είναι πολύ σημαντικό για τη θεραπεία επειδή δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να οδηγήσουμε τα καρκινικά κύτταρα πίσω, σε πιο φυσιολογική κατάσταση.

Ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της έρευνας αλλά είναι σκεπτικοί σχετικά με την πιθανή αποτελεσματικότητα τέτοιας αγωγής.

Πηγές: ”Nature Cell Biology”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.