Friday , August 5 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / ΗΠΑ: Μετάδοση του ιού Ζίκα από επαφή με άρρωστο

ΗΠΑ: Μετάδοση του ιού Ζίκα από επαφή με άρρωστο

Ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου από τη Γιούτα ο οποίος πέθανε από τον ιό Ζίκα, βρέθηκε θετικός στον ιό αλλά ευτυχώς ανάρρωσε, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της υγείας.

Το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση του φροντιστή από τον άντρα, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα. Ο φροντιστής δεν είχε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού σε περιοχή όπου ενδημεί ο ιός ούτε είχε ερωτικές επαφές με κάποιο μολυσμένο άτομο. Ωστόσο το πως ακριβώς μολύνθηκε από τον άντρα που φρόντιζε, δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Ο Gary Edwards, διευθυντής του Salt Lake County Health Department δήλωσε ότι ο μολυσμένος φροντιστής είναι οικογενειακός φίλος του νεκρού, χωρίς να αποκαλύψει το φύλο ή το όνομά του.

“Ξέρουμε ότι ο φροντιστής αυτός ερχόταν σε επαφή με το νεκρό ενώ αυτός ήταν πολύ άρρωστος. Η ακριβής φύση της επαφής ακόμα ελέγχεται” είπε.

Ο Edwards δεν αποκάλυψε την αιτία θανάτου του αρρώστου, αλλά είπε πως ήταν μολυσμένος με τον ιό την εποχή του θανάτου του και ότι οι αρχές πιστεύουν πως ο ιός έπαιξε ρόλο στο θάνατό του αφού τα επίπεδά του στο αίμα του μετά το θάνατό του ήταν πάρα πολύ υψηλά. Επίσης είπε ότι ο ασθενής μολύνθηκε με τον ιό σε ένα ταξίδι που έκανε σε χώρα όπου αυτός ενδημεί.

«Το περιστατικό της Γιούτα προκαλεί έκπληξη και αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον ιό Ζίκα» δήλωσε η Dr. Erin Staples, επιδημιολόγος στο CDC και επικεφαλής της ομάδας έρευνας του περιστατικού. “Ευτυχώς ο φροντιστής ανάρρωσε γρήγορα και η περίπτωσή του είναι μεμονωμένο περιστατικό, απ’ ό,τι δείχνουν τα 1.300 ως σήμερα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ και στη Χαβάη”.

Πηγές: U.S. Centers for Disease Control and Prevention

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*