βαριατρική επέμβασηΣε μακροχρόνια έρευνα παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, η βαριατρική χειρουργική συνδέθηκε με πιο συχνές υφέσεις της νόσου και λιγότερες επιπλοκές, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η βαριατρική επέμβαση είναι πιο βοηθητική στους παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, μακροπρόθεσμα, σε σχέση με τη συνήθη περίθαλψη.

Ο Dr James McGinty, του Mount Sinai St. Luke’s και Mount Sinai Roosevelt Hospitals, στη Νέα Υόρκη, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η νέα έρευνα είναι σημαντική, γιατί δείχνει ότι για όσους εμφανίζουν διαβήτη και νοσογόνο παχυσαρκία η εγχείρηση απώλειας βάρους και ο υγιεινός τρόπος ζωής δρουν καλύτερα για τον έλεγχο των συγκεκριμένων νόσων έναντι της ιατρικής φροντίδας μόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει τους παχύσαρκους ασθενείς να εξουδετερώσουν τα συμπτώματα διαβήτη βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η βελτίωση διαρκούσε.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Lars Sjostrom, του University of Gothenburg στη Σουηδία, παρακολούθησαν το αποτέλεσμα της βαριατρικής εγχείρησης σε 343 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια το συνέκριναν με αποτέλεσμα 260 διαβητικών ασθενών που δεν είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση.

Μετά από 2 χρόνια, ποσοστό 72% όσων είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση εμφάνισαν ύφεση της νόσου σε σύγκριση με μόνο 16% των υπόλοιπων ασθενών. Οι τάσεις διήρκεσαν για περισσότερο διάστημα.

Μετά από 15 χρόνια, ποσοστό 30% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση εμφάνισαν ύφεση του διαβήτη έναντι ποσοστού 7% των υπόλοιπων ασθενών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι στη μακροχρόνια έρευνα παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, η βαριατρική χειρουργική συνδέθηκε με πιο συχνές υφέσεις διαβήτη και λιγότερες επιπλοκές, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα.
Τα ευρήματα χρειάζονται επιβεβαίωση σε τυχαιοποιημένες δοκιμές.

Ο McGinty τόνισε ότι δεν είχαν την ίδια εικόνα όλοι οι ασθενείς και ότι η βαριατρική επέμβαση δεν είναι πανάκεια για τον διαβήτη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

 

 

Πηγές: ‘’Journal of the American Medical Association.’’

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.