Saturday , August 6 2016
Breaking News
Home / ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ / Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπ.Υγειας να λάβει μέτρα για την υποστελέχωση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπ.Υγειας να λάβει μέτρα για την υποστελέχωση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, με ανακοίνωσή της καλεί τον Υπουργό Υγείας όπως δώσει άμεσες, ολοκληρωμένες και ριζικές απαντήσεις στο θέμα της Υποστελέχωσης των Κρατικών Νοσηλευτηρίων.

Όπως σημειώνει η ΠΑΣΥΚΙ:

«Εμφανές και επίκαιρο παράδειγμα υποστελέχωσης αποτελεί το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κωφεύει και εθελοτυφλεί στις συνεχείς  προειδοποιήσεις για τα αίτια και το μέγεθος του προβλήματος και φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα Κρατικά Νοσηλευτήρια.

Αυτά τα αίτια αποτρέπουν κάθε νέο δυνητικά πιθανό συνάδελφο να αποταθεί για πρόσληψη στα Κρατικά Νοσηλευτήρια.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών δεν είναι διευθετημένη να αποδεχτεί να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά ούτε και να επιρριφθούν ευθύνες στα μέλη της που εργάζονται με συνέπεια, αυταπάρνηση και αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

Καλείται το Υπουργείο Υγείας όπως προωθήσει άμεσα και χωρίς αχρείαστες κωλυσιεργίες αποτελεσματικές, ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις στο άκρως αναγκαίο θέμα της στελέχωσης και της δομής.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. για πολλοστή φορά σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει ότι δεν θα διστάσει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη να προβεί σε δυναμικά μέτρα για προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών υγείας, μη αποκλείοντας ακόμη, και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κεκτημένο, η κλινική άσκηση πέραν των 48 ωρών εβδομαδιαίως θεωρείται παράνομη και αντίθετη ως προς τις διατάξεις της νομοθεσίας. Επιπλέον ουδέποτε έχει καθιερωθεί και θεσμοθετηθεί ο ελάχιστος ημερήσιος χρόνος ανάπαυσης, ούτε και περίοδος αντισταθμιστικής ανάπαυσης με αποτέλεσμα την απώλεια της ασφάλειας των ασθενών και των ιατρών.

Πρέπει επιτέλους να γίνει από όλους κατανοητό ότι η άσκηση της ιατρική αποτελεί λειτούργημα και ο κάθε επαγγελματίας υγείας φέρει ευθύνη για την ζωή και την υγεία του ασθενή του.

Η ιατρική πρέπει και οφείλεται να ασκείτε στα πλαίσια ασφαλών συνθηκών εργασίας. Αυτή η αρμοδιότητα και υποχρέωση ξεκάθαρα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εργοδοτικής πλευράς.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών καλεί για ύστατη φορά την Αρμόδια Αρχή να σταματήσει να κωφεύει διότι οι ευθύνες βαραίνουν και θα βαραίνουν αποκλειστικά εκείνους που αδυνατούσαν, κώφευαν και συνεχίζουν να κωφεύουν για το πολυτιμότερο αγαθό όλων μας, την υγεία»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*