Thursday , July 17 2014
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο για το καλαζάρ των σκύλων

Στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο για το καλαζάρ των σκύλων

  • Tweet

Έφτασε και διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά της λεισμανίωσης σκύλων (καλαζάρ). Έτσι, οι κτηνίατροι αλλά και οι ιδιοκτήτες των συμπαθών τετράποδων ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η ασθένεια αυτή κυριολεκτικά θερίζει και στέλνει στον θάνατο μαζικά τα σκυλιά που θα προσβληθούν.

Πρόκειται για ένα ενεργό εμβόλιο που γίνεται μόνο σε σκύλους, οι οποίοι είναι αρνητικοί (ύστερα από αιματολογική εξέταση) στη Λεισμάνια και δεν έχουν μολυνθεί από το τσίμπημα της σκνίπας. Το εμβόλιο δρα με την βοήθεια της ίδιας της ασθένειας. Περιέχει πρωτεΐνες που ελκύουν το παράσιτο της λεισμάνιας, και ουσιαστικά «διδάσκει» τον ίδιο τον οργανισμό του σκύλου πως να αμυνθεί. Όταν χορηγηθεί σε υγιείς σκύλους ο οργανισμός τους αντιλαμβάνεται τις πρωτεΐνες, ως ξένο σώμα, ως εχθρό και παράγει αντισώματα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο ανοσοενισχυτικός παράγοντας που περιέχει το εμβόλιο, λειτουργεί ως φύλακας του οργανισμού και όταν το σκυλί προσβληθεί από καλαζάρ θα είναι σε θέση να την πολεμήσει επιτυχώς. Το νέο εμβόλιο γίνεται σταδιακά σε 3 δόσεις μεταξύ των οποίων μεσολαβούν 3 εβδομάδες. Η ιδανική ηλικία είναι αυτή των 6 μηνών. Απλά, κάθε χρόνο ο σκύλος θα πρέπει να κάνει ένα αναμνηστικό εμβόλιο για να διατηρείται ο οργανισμός σε εγρήγορση.

Το κάθε εμβόλιο θα στοιχίζει περίπου 50 ευρώ. Οι κτηνίατροι είναι οι άμεσα υπεύθυνοι να ενημερώσουν και να αποφασίσουν. Για το λόγο αυτόν μια επίσκεψη σε εκείνους θα λύσει περισσότερες απορίες.

 ΠΗΓΗ: iatropedia

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>