Το κάπνισμα αλλάζει σημαντικά το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Society for Microbial Ecology (ISME). Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «NYU Langone» παρατήρησαν ότι το κάπνισμα αλλάζει καθοριστικά το μίγμα των περίπου 600 ειδών βακτηρίων του στόματος, και σκοπεύουν να εξετάσουν πως αυτό επηρεάζει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε στοματικά δείγματα από 1.204 άνδρες και γυναίκες, των οποίων η υγεία τελεί υπό ιατρική παρακολούθηση στο πλαίσιο διαρκών μελετών για τον καρκίνο που εκπονούν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη, ήταν 50 ετών και άνω και εκπρόκειτο για 112 καπνιστές, 571 πρώην καπνιστές (μεταξύ των οποίων το 17% είχε σταματήσει να καπνίζει τα τελευταία 10 χρόνια), και 521 άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Οι επιστήμονες με γενετικές εξετάσεις και στατιστικές αναλύσεις καθόρισαν τα χιλιάδες είδη βακτηρίων που περιείχε η στοματική κοιλότητα κάθε ατόμου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στοματικό μικροβίωμα των καπνιστών διέφερε σημαντικά από αυτό των ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και εκείνων που το είχαν διακόψει. Επίσης, παρατήρησαν ότι το μικροβίωμα επανερχόταν σε περίπτωση διακοπής του καπνίσματος, με αποτέλεσμα όλοι οι πρών καπνιστές (που το είχαν διακόψει για τουλάχιστον 10 χρόνια) να έχουν ίδια μικροβιακή ισορροπία με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Γενικά, διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από 150 είδη βακτηρίων παρουσίαζαν αυξημένη ανάπτυξη στη στοματική κοιλότητα των καπνιστών, ενώ άλλα 70 παρουσίαζαν απότομες μειώσεις. Για παράδειγμα, οι καπνιστές είχαν σχετικά λιγότερα είδη πρωτεοβακτηρίων (στο 4,6% των συνολικών βακτηριδίων του στόματος) από τους μη καπνιστές (11,7%). Τα βακτήρια φαίνεται να εμπλέκονται στη διάσπαση των τοξικών χημικών ουσιών που συνεπάγεται το κάπνισμα. Αντίθετα, οι καπνιστές είχαν 10% περισσότερα είδη στρεπτόκοκκου από τους μη καπνιστές. Ο στρεπτόκοκκος ειναι γνωστό ότι προάγει την τερηδόνα.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι το κάπνισμα έχει ουσιαστική επίδραση στο στοματικό μικροβίωμα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής ερευνητής, επιδημιολόγος Τζιγιουνγκ Αν.

«Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί ότι αυτές οι αλλαγές αποδυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις καρκινογόνες ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός του τσιγάρου ή προκαλούν άλλες ασθένειες στο στόμα, τους πνεύμονες, ή το έντερο», προσθέτει ο Δρ Αν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μικροβιακή ανισορροπία στο έντερο σχετίζεται με διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, καθώς και σε ορισμένες μορφές γαστρεντερικού καρκίνου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των στοματικών καρκίνων συνδέονται με το κάπνισμα, αλλά μένει να δούμε αν οι μικροβιακές διαφορές που προκαλεί το κάπνισμα στην στοματική κοιλότητα συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Επόμενος στόχος του Δρ Αν και των συνεργάτων του είναι, όντως, να μελετήσουν τι συμβαίνει σε βιολογικό επίπεδο, συνέπεια των αλλαγών του στοματικού μικροβιώματος λόγω καπνίσματος.

health.in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.