Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εξαρτάται από το «βιολογικό ρολόι» και είναι πιο πιθανό να συμβεί το πρωί, λίγο μετά το ξύπνημα, καθώς και τη νύχτα, από ό,τι τις ενδιάμεσες ώρες της μέρας. Η εν λόγω έρευνα ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα μοριακό μηχανισμό ηλεκτρικής αστάθειας της καρδιάς, ο οποίος συνδέεται με τον κιρκαδικό ρυθμό.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελβετία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και βρήκαν μια μοριακή σχέση ανάμεσα στον κιρκαδικό ρυθμό ενός οργανισμού και την αυξομείωση των παλμών της καρδιάς, που μπορεί να επιφέρουν αιφνίδιο θάνατο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν την πρωτεΐνη Klf15, που ρυθμίζει τη λειτουργία του «βιολογικού ρολογιού» και ελέγχει το επίπεδο της πρωτεΐνης KchIP2, η οποία ρυθμίζει τη συγκέντρωση καλίου που φθάνει στα κύτταρα των μυών της καρδιάς.

Από το κάλιο εξαρτάται η σταθερή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ο ρυθμός που χτυπά η καρδιά.

Επειδή το επίπεδο της πρωτεΐνης KchIP2 μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια του κιρκαδικού κύκλου, μεταβάλλεται και η ποσότητα του καλίου που διέρχεται από τα καρδιακά μυοκύτταρα. Κατά συνέπεια, γίνεται ασταθές και το ηλεκτρικό ρεύμα που ενεργοποιεί την αντλία της καρδιάς. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να προκληθεί μοιραία καρδιακή αρρυθμία, η οποία συντελεί σε μη κανονική άντληση αίματος.

Τα πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που, είτε δεν είχαν την πρωτεΐνη Klf15, είτε παρήγαγαν περισσότερη από το φυσιολογικό επίπεδο, αύξησαν και στις δύο περιπτώσεις τον κίνδυνο μοιραίας καρδιακής αρρυθμίας.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα μοριακό μηχανισμό του «βιολογικού ρολογιού», ο οποίος συνδέεται με τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Επειδή όμως υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά των ανθρώπων και των τρωκτικών, δεν είναι δεδομένο ακόμα ότι ο ίδιος μηχανισμός που ανακαλύφθηκε στα πειραματόζωα, υπάρχει και στους ανθρώπους. Για το λόγο αυτόν θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες. Αν όντως επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε ανοίγει ο δρόμος για πιο αποτελεσματικές καρδιολογικές διαγνώσεις και θεραπείες.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ

 

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.