Sunday , August 25 2013
Breaking News
You are here: Home / ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Φούρνος βιοκαυσίμων για τη διάσωση ανθρώπων και δασών

Φούρνος βιοκαυσίμων για τη διάσωση ανθρώπων και δασών

  • Tweet

Μία επιχείρηση ζαμπιανών και σουηδικών συμφερόντων ευελπιστεί να μειώσει την αποψίλωση των δασών, εισάγοντας ένα νέο τύπο μικρού φούρνου, που λειτουργεί αποκλειστικά με καθαρό καύσιμο, στα νοικοκυριά της Ζάμπια. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να αγοράσει “χρόνο μαγειρέματος” για οικογένειες που το έχουν ανάγκη.


φωτο: emerging.se
Εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων “ξεγυμνώνονται”  κάθε χρόνο, στη Ζάμπια, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον πλανήτη, στη λίστα με τους πιο “επιθετικούς” παίκτες, στο παιχνίδι της αποψίλωσης των δασών. Συγκεκριμένα, το μεσόγειο κράτος της νότιας αφρικανικής ηπείρου χάνει κοντά στις 750 χιλιάδες από τα 125 εκατομμύρια στρέμματα δασών της, κάθε χρόνο.
Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών είναι το οικιακό μαγείρεμα, πάνω σε φούρνους που καίνε κάρβουνο – η επιλογή του 80% των νοικοκυριών στη Ζάμπια. Αν και οι ηλεκτρικές κουζίνες κάνουν πρόοδο, τουλάχιστον ανάμεσα στους ευκατάστατους κατοίκους, η παρουσία ενός φούρνου που καίει κάρβουνο είναι απαραίτητη σε κάθε σπίτι, λόγω των αναξιόπιστων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Αυτοί οι φούρνοι είναι ανασφαλείς και επιζήμιοι για το περιβάλλον.
Η εταιρεία Emerging Cooking Solutions ελπίζει ότι ο φούρνος της, μάρκας Phillips και με όνομα SupaMoto, θα εξαλείψει τη χρήση άνθρακα στις κουζίνες, αν καταφέρει να πείσει τη ζαμπιανή αγορά. Πρόκειται για φούρνο που καίει συσσωματώματα (pellets) από βιολογικά απόβλητα. Λειτουργεί, δηλαδή, με καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον. Ίσως σημαντικότερα, διαθέτει μπαταρία που αντέχει δύο εβδομάδες χωρίς φόρτιση.
Τα pellets για τους φούρνους, κατασκευάζονται στην πόλη Kitwe, στην περιοχή Copperbelt, από – άχρηστο κατά τα άλλα – πριονίδι πεύκων και ευκαλύπτων. “Το πριονίδι παραμένει ανεκμετάλλευτο και αχρησιμοποίητο, ενώ το κάρβουνο ασκεί τρομακτική πίεση στα δάση”, είπε στο Mashable ο Sonta Kuati της Emerging Cooking Solutions.

Τα pellets από βίο-απόβλητα αντικαθιστούν την ανάγκη για υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, κηροζίνη και κάρβουνα, τα οποία καίγονται στους παραδοσιακούς φούρνους. Ακόμη, η χρήση τους εξοικονομεί χρήματα από την αγορά καυσίμων και χρόνο από το μάζεμα καυσόξυλων, ενώ τα δάση γλιτώνουν την περαιτέρω αποψίλωση και η ρύπανση του αέρα – μέσα κι έξω από τα σπίτια – μειώνεται.
“Πρώτα από όλα, μας απασχολεί ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν, ως αποτέλεσμα του καπνού που βγαίνει από τα καυσόξυλα. Αν εισαγάγουμε αυτή την τεχνολογία, ο αριθμός των νεκρών θα μειωθεί σημαντικά. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό, αλλά θα βοηθήσει πραγματικά πολύ”, σύμφωνα με τον Kuati.
Παρά τις καλές του προθέσεις, από την είσοδό του στην αγορά, ο SupaMoto έχει πουλήσει μόλις 250 κομμάτια. Μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία ελπίζει να ανεβάσει το νούμερο στους 500 φούρνους. Προς το παρόν, η πλειοψηφία έχει πωληθεί, μέσω συνεργασίας με τους μεγαλύτερους εργοδότες στην πόλη Kitwe, οι οποίοι επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να πληρώσουν για το φούρνο με δόσεις.
Το σημαντικότερο εμπόδιο στη διάδοση του φούρνου στην αγορά είναι η τιμή πώλησής του. Τα 75 ευρώ που στοιχίζει, είναι ποσό πολύ μεγάλο για πολλούς κατοίκους της Ζάμπια, παραδέχεται ο Kuati, αν και η χρήση του επιφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.
Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο, η Emerging Cooking Solutions ξεκίνησε την πρωτοβουλία Give Cooking. Μέσω της ιστοσελίδας http://www.emerging.se/, μπορεί όποιος επιθυμεί να δωρίσει “χρόνο μαγειρέματος” σε οικογένειες που δεν έχουν τα χρήματα για το φουρνάκι βιοκαυσίμων. Μόλις 10 ευρώ, αγοράζουν 6 μήνες “χρόνο μαγειρέματος”, ενώ 200 ευρώ εξασφαλίζουν χρόνο μίας δεκαετίας.
“Η κατασκευή των pellets βιοενέργειας ήταν, σε μεγάλο βαθμό, ανύπαρκτη στην Αφρική. Θέλουμε να βάλουμε τη Ζάμπια στον χάρτη και να δείξουμε σε άλλες χώρες, όπως τη Ζάμπια, ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθαρή ενέργεια”, κατέληξε ο Kuati.
H Emerging Cooking Solutions έχει βραβευτεί, για τις πρωτοβουλίες της, με τη διάκριση Climate Solver 2012, από την WWF, η οποία πιστεύει ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει 187 εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Πηγή : Pathfinder.gr
  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Scroll To Top
shared on wplocker.com