Friday , August 23 2013
Breaking News
You are here: Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Πότε οι συσκευασίες παχαίνουν; Τι να προσέχουν οι γονείς

Πότε οι συσκευασίες παχαίνουν; Τι να προσέχουν οι γονείς

  • Tweet

Τα παιδιά που εκτίθενται σε δύο χημικές ουσίες που εντοπίζονται ορισμένες φορές στις συσκευασίες των τροφίμων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μία ουσία είναι μια φθαλική ένωση, χρησιμοποιείται σε πλαστικά και τα επίπεδά της στα ούρα συσχετίσθηκαν με τον κίνδυνο αντοχής στην ινσουλίνη κατά την εφηβεία.

Η δεύτερη ουσία είναι η δισφαινόλη Α, η οποία χρησιμοποιείται σε αλουμινένια και πλαστικά, και συνδέεται με την παχυσαρκία στην εφηβική ηλικία.

Ο Dr. Leonardo Trasande, παιδίατρος από τη Νέα Υόρκη και  οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003 έως το 2008 σε εθνικό επίπεδο και αφορούσε την υγεία και τη διατροφή, η οποία περιελάμβανε εξετάσεις ούρων και αίματος 766 εφήβων ηλικίας 12 έως 19 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα στα ούρα μιας φθαλικής ένωσης, γνωστής ως DEHP σχετίζονταν με τις πιθανότητές εκδήλωσης αντοχής στην ινσουλίνη, μια κατάσταση η οποία αποτελεί πρόδρομο κατάσταση του διαβήτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που συσκευάζονται σε συσκευασίες με φθαλικές ενώσεις προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη.

Θεωρούν ότι είναι πιθανό τα παιδιά που είναι ήδη ανθεκτικά στην ινσουλίνη έχουν ανθυειγινές διατροφικές συνήθειες και έτσι να τρώνε και να πίνουν περισσότερο τέτοια συσκευασμένα προϊόντα με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.

Ο Trasande δήλωσε πάντως στο Reuters ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει το πώς ο οργανισμός εκκρίνει ινσουλίνη ως απάντηση στη λήψη ζάχαρης.

Ο ίδιος πάντως συμβουλεύει τους γονείς να αποφύγουν να αγοράζουν πλαστικά που έχουν την DEHP.

Τους συμβουλεύει επίσης να μην πλένουν τα πλαστικά δοχεία στο πλυντήριο πιάτων και όταν το πλαστικό είναι εμφανώς χαραγμένο ή έχει καταστραφεί να το πετούν αμέσως.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics, η Dr. Joyce Lee από το Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από έρευνα διατροφής που έγινε το 2010 για να συγκρίνουν τα επίπεδα της η δισφαινόλης Α (ή BPA) στα ούρα παιδιών ηλικίας έξι έως 18 ετών.

Από την ανάλυσή τους σε 3.370 παιδιά, δεν προέκυψε ότι η δισφαινόλη Α, μια βιομηχανική χημική ουσία που μιμείται τα οιστρογόνα στο σώμα, συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας, βρέθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα, ενώ έτειναν να έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης σε αναλογία προς το ύψος, σε σχέση με εκείνα τα οποία είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

 

Πηγή.Pathfinder.gr

  • Tweet

About GEORGIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Scroll To Top
shared on wplocker.com