Sunday , July 13 2014
Breaking News
Home / ΑΡΘΡΑ / Η κακή ψυχολογία εξουδετερώνει τη δράση των αναλγητικών

Η κακή ψυχολογία εξουδετερώνει τη δράση των αναλγητικών

  • Tweet

Η πεποίθηση ενός ασθενούς ότι ένα φάρμακο δεν θα δράσει μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σύμφωνα με ερευνητές.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα οφέλη των αναλγητικών θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχυθούν ή να εξουδετερωθούν ολοκληρωτικά κατόπιν πειραματισμών με τις προσδοκίες.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό \’Science Translational Medicine\’, εντοπίζει επίσης τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται. Ειδικοί δήλωσαν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στη φροντίδα ασθενών και στη δοκιμή νέων φαρμάκων.

Εφαρμόστηκε κάψιμο στα πόδια 22 ασθενών από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν το επίπεδο του πόνου σε κλίμακα 1 έως 100. Οι εθελοντές λάμβαναν μυστικά φάρμακα ενδοφλεβίως.

Αρχικά η αξιολόγηση του μέσου πόνου έφτασε στο 66. Στη συνέχεια δόθηκε στους ασθενείς ένα ισχυρό αναλγητικό, το remifentanil, χωρίς να το γνωρίζουν και η αξιολόγηση του πόνου υποχώρησε στο 55.

Στη συνέχεια οι ασθενείς πληροφορήθηκαν ότι θα λάβουν κάποιο αναλγητικό και η αξιολόγηση της έντασης του πόνου μειώθηκε στο 39.

Ακολούθως, χωρίς να αλλάξει η δόση, οι ασθενείς πληροφορήθηκαν ότι το αναλγητικό αποσύρθηκε και ότι θα εμφανιζόταν πόνος. Το σκορ αυξήθηκε στο 64.

Έτσι αν και οι ασθενείς έλαβαν remifentanil, ανέφεραν το ίδιο επίπεδο πόνου σε σχέση με το αν δεν λάμβαναν καθόλου φάρμακα.

Η Καθηγήτρια Irene Tracey, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε εντυπωσιασμένη. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αναλγητικά και παρατηρήθηκε ότι η επίδραση του εγκεφάλου μπορεί είτε να αυξήσει τη δράση του είτε να την εξουδετερώσει ολοκληρωτικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε υγιείς ανθρώπους που οδηγήθηκαν σε κατάσταση πόνου για βραχεία περίοδο. Η Tracey, δήλωσε ότι άνθρωποι με χρόνιες νόσους που είχαν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία φάρμακα για πολλά χρόνια θα είχαν αποκτήσει μεγαλύτερη αρνητική εμπειρία, που θα μπορούσε να επιδράσει στη μελλοντική περίθαλψή τους.

Απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ποιες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάστηκαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η έρευνα οδηγεί σε ανησυχία σχετικά με τις κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

Ο George Lewith, του Πανεπιστημίου του Southampton, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι στη ζωή παίρνουμε αυτό που περιμένουμε.

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>