Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ τηςΈνωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου τάσσεται υπέρ των νοσηλευτών στον αγώνα που διεξάγουν. Η ΕΝΙΚ σημειώνει ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό γιατί αυτό που υπηρετούν οι νοσηλευτές είναι ανεκτίμητο !Το πρόβλημα είναι η έλλειψη σεβασμού και η απαξίωση. Αυτό ενοχλεί αλλά και εξοργίζει ταυτόχρονα.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Παρακολουθούμε με έκπληξη και απορία  την χωρίς προηγούμενο επίθεση που δέχονται  οι     νοσηλευτές όλο  αυτό το χρονικό διάστημα .Τους κατηγορούν γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν  όλα αυτά που εδώ και χρόνια τους στερεί προκλητικά η πολιτεία.

Νιώθουμε την υποχρέωση σαν γιατροί και σαν επιστήμονες να τοποθετηθούμε δημόσια γιατί τυγχάνει να γνωρίζουμε  καλύτερα από τον καθένα την αξία και την προσφορά των νοσηλευτών .

Οι νοσηλευτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά αυτού που ονομάζουμε σύστημα υγείας .Έχουμε μια  στενή συνεργασία και από τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντα τους  καθορίζεται  το  αποτέλεσμα της  κοινής προσπάθειας  για το όφελος των ασθενών  μας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το επίπεδο νοσηλευτικής φροντίδας στην Κύπρο είναι υψηλό και  συμβάλλει τα μέγιστα στην  ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών .

Για τα προβλήματα λειτουργίας των νοσηλευτηρίων δεν φέρουν ευθύνη ούτε οι νοσηλευτές ούτε οι γιατροί παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού των πραγματικά υπεύθυνων  .

Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο ας συνειδητοποιήσουν ορισμένοι πόσο σπουδαίο , μοναδικό και δύσκολο είναι  να παλεύεις να σώζεις ανθρώπινες  ζωές υπό αντίξοες συνθήκες  ανεξαρτήτως  μέρας ώρας και στιγμής . Στα χειρουργεία ,στο τμήμα επειγόντων ,στις μονάδες εντατικής  στους θαλάμους ασθενών οι νοσηλευτές διαμορφώνουν μαζί με τους γιατρούς μια ομάδα που βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια υπηρετώντας  το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Μια προσπάθεια καθημερινή και δύσκολη που  δεν συγκρίνεται με καμία άλλη μορφή προσφοράς .
Το να απαξιώνεται ο ρόλος αυτών που υπηρετούν τον άνθρωπο στην ουσία υποβαθμίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής.
Το θέμα δεν είναι οικονομικό γιατί αυτό που υπηρετούν οι νοσηλευτές είναι ανεκτίμητο !Το πρόβλημα  είναι η έλλειψη σεβασμού και η απαξίωση .Αυτό ενοχλεί αλλά και εξοργίζει ταυτόχρονα.

Ο ρόλος των πολιτικών από όπου και αν προέρχονται (γιατί αυτό  δεν μας ενδιαφέρει )είναι να δημιουργούν συνθήκες ευνοούμενης πολιτείας .Δεν χρειάζεται να βρουν νέους οικονομικούς  πόρους για να διορθώσουν την αδικία ,είναι αρκετό να κατανέμουν επιτέλους τους προϋπολογισμούς των υπουργείων  τους με βάση την προσφορά και όχι το βόλεμα ορισμένων!

Το σωστό είναι σωστό, ακόμα κι αν όλοι είναι εναντίον του, και το άδικο είναι άδικο ,ακόμα κι αν όλοι είναι υπέρ του…»

Leave a Reply

Your email address will not be published.