Thursday , February 13 2014
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Ξεκινούν δοκιμές για το νέο αντιγριπικό εμβόλιο

Ξεκινούν δοκιμές για το νέο αντιγριπικό εμβόλιο

  • Tweet

12331500Το νέο εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέσα στην επόμενη  πενταετία καθώς, μετά από την επιτυχία των πρώτων δοκιμών που έγιναν σε ανθρώπους, επιστήμονες από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρχίζουν τις μελέτες.

Εάν αυτές στεφθούν από επιτυχία, χιλιάδες κόσμου δεν θα έχουν πλέον ανάγκη για ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό (αφού η προστασία του είναι μόνιμη) και θα σωθούν πολλές χιλιάδες ζωές.

Το νέο εμβόλιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό εναντίον των πιο επικίνδυνων μορφών  γρίπης, ενώ θα μας προσφέρει προστασία από αυτές ακόμη κι αν  μεταλλαχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα αποτραπούν πανδημίες γρίπης, που κοστίζουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, όπως π.χ. η γρίπη του 1918.

Ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο QueenMary του Λονδίνου, John Oxford, δήλωσε: ”Είναι τρομερά συναρπαστικό. Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως. Όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το project έχουν ​​ενθουσιασμό για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που έγιναν σε περιορισμένες δοκιμές σε ανθρώπους”.

Η ανοσία κατά της γρίπης των ιών είναι δύσκολη, επειδή οι ιοί συνεχώς μεταλάσσονται και αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια. Ωστόσο, ο καθηγητής της Οξφόρδης πιστεύει ότι το καθολικό αυτό εμβόλιο, θα μας προστατεύει από όλους τους ιούς της γρίπης, ακόμη και όταν μεταλλάσσονται.

Το εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη νέων θανατηφόρων στελεχών που οδηγούν σε επιδημίες, όπως αυτή της ισπανικής γρίπης το 1918 που σκότωσε πάνω από 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Προς το παρόν βέβαια χορηγούνται ετήσια εμβόλια για την προστασία του κόσμου έναντι των περισσότερων μορφών της γρίπης. Οι εμβολιασμοί εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τη γρίπη και να αμύνεται,  αλλά ο ιός μπορεί να ξεφεύγει αλλάζοντας το εξωτερικό “παλτό” του δηλαδή μεταλασσόμενος.

Ο στόχος του νέου εμβολίου είναι να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και για το λόγο αυτό επιτίθεται σε τμήματα του ιού που δεν μεταλλάσονται.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν ένα τέτοιο εμβόλιο για χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη θετική είδηση ​​που αφορά σε δοκιμές που πρόκειται να γίνουν σε ανθρώπους (σε περίπου 100 ασθενείς).

Πηγή.Pathfinder.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>