Monday , August 26 2013
Breaking News
You are here: Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Νέες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες ρυζιού προσφέρουν μεγάλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό

Νέες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες ρυζιού προσφέρουν μεγάλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό

  • Tweet

Πριν από λίγες εβδομάδες, διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστήριξε ότι ένα γενετικά τροποποιημένο ρύζι μπορεί να προστατέψει τον άνθρωπο από έναν επικίνδυνο ιό. Αυτή η νέα ποικιλία ρυζιού δεν είναι η πρώτη που υπόσχεται προστασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού έχουν αναπτυχθεί και άλλες για τον συγκεκριμένο σκοπό και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον ακόμη περισσότερες.

Ο εξολοθρευτής του ροταϊού
Ο ροταϊός είναι η συχνότερη αιτία διάρροιας στις μικρές ηλικίες και μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αφυδάτωση, ειδικά σε χώρες όπου οι υποδομές υγείας είναι ανεπαρκείς. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, για άγνωστο όμως λόγο η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι μικρότερη στις φτωχές από ό,τι στις πλούσιες χώρες, αφού η μόλυνση αποτρέπεται μόνο στο 50% με 60% των περιπτώσεων.Τα κρούσματα θα μπορούσαν να μειωθούν χάρη στο γενετικά τροποποιημένο ρύζι MucoRice-ARP1, υποστηρίζει ερευνητική ομάδα που αποτελείται από ειδικούς από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Η νέα ποικιλία ρυζιού παράγει ένα αντίσωμα, το arp1, το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ιό. Το γονίδιο του arp1 απομονώθηκε από το λάμα, έναν συγγενή της καμήλας που ζει στη Νότια Αμερική.

Επειτα από ανεπίσημη μελέτη στο Μπανγκλαντές που έδειξε ότι το αντίσωμα είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό, η διεθνής ερευνητική ομάδα προχώρησε σε δοκιμές σε πειραματόζωα, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση του MucoRice-ARP1 σε καθημερινή βάση μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης. Ελπίζεται ότι θα διεξαχθούν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον και κλινικές δοκιμές του ρυζιού σε ανθρώπους, αν και εκτιμάται ότι θα παρέλθει τουλάχιστον μια δεκαετία προτού το «θεραπευτικό» ρύζι… θρέψει τον πληθυσμό.


Η χρυσή ποικιλία
Οι Φιλιππίνες είναι η πρώτη χώρα που δέχτηκε να καλλιεργηθεί στο έδαφός της μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία ρυζιού. Το «χρυσό ρύζι», όπως ονομάζεται αυτή η ποικιλία, αυξάνει τις ποσότητες βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι δημιουργοί του «χρυσού ρυζιού» υποστηρίζουν ότι αυτό θα περιορίσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, κυρίως σε παιδιά, στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.
Το «χρυσό ρύζι» (golden rice) δημιουργήθηκε από δύο ερευνητές στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τον Πίτερ Μπέγιερ, καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία και τον Ινγκο Πότρικους του Ινστιτούτου Φυτικών Επιστημών στην Ελβετία.
Οι επιστήμονες εμφύτευσαν στο DNA μιας «συμβατικής» ποικιλίας ρυζιού γονίδια β-καροτίνης. Η τροποποίηση αυτή είχε αποτέλεσμα το φυτό να παραγάγει αυτή τη χημική ουσία που παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κόκκοι της ποικιλίας έχουν έντονο κίτρινο χρώμα, για αυτόν τον λόγο και το ρύζι έλαβε την ονομασία «χρυσό». Το αρχικό φυτό της ποικιλίας αύξανε αλλά όχι σημαντικά την παρουσία της βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Υστερα από πολύχρονες προσπάθειες, αναπτύχθηκε πρόσφατα ένα φυτό της συγκεκριμένης ποικιλίας που προκαλεί αξιοσημείωτη αύξηση της βιταμίνης Α εντός του οργανισμού.
Η ρυζο-πρωτεΐνη
Ο όρος «καλλιέργεια φαρμάκων» αναμένεται να αποκτήσει νέα έννοια ύστερα από μια ανακάλυψη διεθνούς ομάδας επιστημόνων. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για την εξαγωγή μιας πρωτεΐνης του αίματος από το ρύζι η οποία αναμένεται ότι θα διευκολύνει την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων μειώνοντας την ανάγκη χρήσης αίματος.Πρόκειται για την πρωτεΐνη αλβουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των εγκαυμάτων, του αιμορραγικού σοκ και των τραυμάτων, καθώς και των ηπατικών ασθενειών όπως η κίρρωση του ήπατος.

Σήμερα η αλβουμίνη εξάγεται από τον ορό ανθρώπινου αίματος και η «παραγωγή» που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών στον πλανήτη είναι περίπου 500 τόνοι τον χρόνο, ποσότητα η οποία είναι δύσκολο να καλυφθεί. Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βουχάν στην Κίνα σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών του Καναδά και το Κέντρο Λειτουργικής Γενωμικής του Πανεπιστημίου του Ολμπανι στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί τροποποίησαν γενετικά τους σπόρους του ρυζιού ώστε να παραγάγουν υψηλά επίπεδα αλβουμίνης ανθρώπινου ορού ή HSA. Στη συνέχεια εξήγαγαν την HSA από τους σπόρους, παίρνοντας κατά μέσο όρο 2,75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό ρυζιού.
Η προερχόμενη από το ρύζι αλβουμίνη δοκιμάστηκε σε ποντικούς οι οποίοι έπασχαν από κίρρωση του ήπατος - μια ασθένεια για την οποία στους ανθρώπους η θεραπεία με αλβουμίνη αποτελεί κοινή πρακτική. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «φυτική» HSA είχε ανάλογη θεραπευτική δράση με την πρωτεΐνη από ανθρώπινο ορό αίματος.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 20 Αυγούστου 2013
  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Scroll To Top
shared on wplocker.com