Λευκωσία: Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε ο τομέας της Υγείας. Νοσηλευτές και κυβέρνηση το φθάνουν στα άκρα, ενώ οι ασθενείς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν «όμηροι» στα χέρια κανενός απεργού και τάσσονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή στα κρατικά νοσηλευτήρια οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν, αφού σε δεκάδες περιπτώσεις έχουν αναβληθεί χειρουργικές επεμβάσεις και προγραμματισμένες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες».

Η ΠΑΣΥΔΥ παραδέχεται ότι και μέλη της αλλά και ανέντακτοι νοσηλευτές άρχισαν σιγά-σιγά να συμμετέχουν στην απεργία και οι κυβερνητικοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία απεργοσπαστική κίνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες τα μέτρα που η κυβέρνηση αποφάσισε για να αντιμετωπίσει την απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, η οποία μπαίνει στη 17η ημέρα, ενώ η ΠΑΣΥΝΟ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις εκτάκτων, θα αποσύρει όλα τα μέλη της από τους θαλάμους των νοσηλευτηρίων.
Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια, η ταλαιπωρία των ασθενών καθημερινά μεγαλώνει, ενώ οι μη απεργούντες λειτουργοί Υγείας διαμαρτύρονται και προειδοποιούν ότι η διαφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΝΟ και κυβέρνησης θα πρέπει να λυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, με την ΠΑΣΥΔΥ να προειδοποιεί ότι η αγορά νοσηλευτικών υπηρεσιών από ιδιώτες θα προκαλέσει «προστριβές και προβλήματα στους θαλάμους των νοσοκομείων».
Την ίδια ώρα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», άρχισε να δημιουργείται πρόβλημα με τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ασθενείς που το Υπουργείο Υγείας παραπέμπει στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι γιατροί του Δημοσίου καλούνται να προσυπογράψουν συνταγές τις οποίες υπογράφουν ιδιώτες συνάδελφοί τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν την κατάσταση του ασθενούς.
Παράλληλα και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, παρατηρήθηκαν κάποια παρατράγουδα, αφού δόθηκαν εντολές σε γιατρούς να παραπέμψουν ασθενείς των οποίων η κατάσταση δεν κρίνεται από τους ίδιους επείγουσα ή σοβαρή.
Τα μέτρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι αποτελούν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ωστόσο ήταν αποτέλεσμα εισηγήσεων που έγιναν στην κυβέρνηση από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος εξήγγειλε:
● Διορισμό διυπουργικής επιτροπής που θα αποτελείται από τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της απεργίας.
● Προετοιμασία σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το σχέδιο θα προκηρυχθεί σήμερα.
● Ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας.
● Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής.
● Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας, με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
● Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, τίθενται στη διάθεση της διυπουργικής επιτροπής οι σχετικές υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά.
Ανακοινώνοντας το μέτρο για αγορά νοσηλευτικών υπηρεσιών από ιδιώτες νοσηλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, γι’ αυτό και απευθυνόμενος προς τους νοσηλευτές είπε «έχετε χρόνο μέχρι αύριο το πρωί».
Νέες προειδοποιήσεις από ΠΑΣΥΝΟ
Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΝΟ σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε χθες ότι σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις οιουδήποτε έκτακτου μέλους της για εκδικητικούς λόγους, είτε αντιδεοντολογικά και αντισυνταγματικά, θα υποχρεωθεί να αποσύρει όλο το προσωπικό της απ’ όλα τα νοσηλευτήρια, χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση.
Απευθυνόμενη στους νοσηλευτές που είναι άνεργοι και ενδεχομένως να προσεγγιστούν από την Κυβέρνηση για αγορά υπηρεσιών, η ΠΑΣΥΝΟ έκανε έκκληση προς τους νοσηλευτές να μην δελεαστούν από την εργοδοτική πλευρά και να ενδώσουν σε απεργοσπαστικές ενέργειες, εξηγώντας ότι:
● Απεργοσπάστης είναι το άτομο/εργαζόμενος ο οποίος δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται με απεργία από συναδέλφους του ώστε να επιτύχουν όλοι μαζί και δουλεύει κανονικά.
● Απεργοσπάστης είναι o εργαζόμενος που δεν συμμετέχει στην απεργία και εξακολουθεί να εργάζεται και ο εργαζόμενος που προσλαμβάνεται για να εργαστεί στη θέση του απεργού. «Ο απεργοσπάστης επωφελείται από αυτά που έχουν κερδίσει οι συνάδελφοι του με τους απεργιακούς τους αγώνες», προσθέτει.
Επίσης, η ΠΑΣΥΝΟ επικαλείται τον Περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμο και αναφέρει ότι ο νόμος «περιέχει ρητές πρόνοιες που καθιστούν την απόλυση εργαζομένου λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας παράνομη».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, «το άρθρο 6(2) (α) του νόμου προνοεί ότι η ιδιότητα του μέλους της συντεχνίας ή η συμμετοχή σε συντεχνιακές δραστηριότητες δεν συνιστά βάσιμο λόγο για τον τερματισμό της απασχόλησης». Η προστασία αυτή, καταλήγει, «επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα ή σε ημικρατικούς οργανισμούς, μόνιμους η έκτακτους».

Και μέλη της ΠΑΣΥΔΥ στην απεργία 
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει στα όρια της αντοχής τους τους εργαζόμενους στα κρατικά νοσηλευτήρια οι οποίοι δεν απεργούν. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου Γενικής Νοσηλευτικής της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, «υπάρχουν νοσηλευτές μέλη μας, αλλά και ανένταχτοι νοσηλευτές οι οποίοι δεν αντέχουν τον φόρτο εργασίας και κατέρχονται αυτόβουλα στην απεργία μαζί με τους συναδέλφους της ΠΑΣΥΝΟ».
Ως κλάδος, είπε ο κ. Αργυρίδης, «έχουμε στείλει επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, θέτοντας τις δικές μας εισηγήσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει υπηρεσίες από ιδιώτες νοσηλευτές, ο κ. Αργυρίδης είπε ότι «μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει προστριβές στους θαλάμους των νοσοκομείων, αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα», διότι, όπως εξήγησε, «ακόμα και να βρεθούν νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα αποδεχθούν να εργοδοτηθούν υπό αυτές τις περιστάσεις, δεν θα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών». Δεν μπορεί, είπε, «ο οποιοσδήποτε νοσηλευτής να εργαστεί στο οποιοδήποτε τμήμα και στην οποιαδήποτε ειδικότητα και όταν ένας νοσηλευτής δεν είναι εξειδικευμένος, σίγουρα δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Αντιθέτως, θα τη δυσχεραίνει».
Σε ό,τι αφορά τις εισηγήσεις του κλάδου προς τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΔΥ εισηγείται:
● Να σταματήσει η μετακίνηση προσωπικού από ένα τμήμα σε άλλο για κάλυψη προβλημάτων που δημιουργούνται από την απεργία.
● Τη μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρα από και προς τις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να την αναλάβουν τα ασθενοφόρα των ιδιωτικών νοσοκομείων
● Να μελετηθεί η πιθανότητα σύμπτυξης ή συρρίκνωσης τμημάτων, για να μπορέσει το προσωπικό που δεν απεργεί να προσφέρει τη στοιχειώδη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.
Μελετούν μέτρα οι γιατροί 
Αρκετά σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών στη δική της ανακοίνωση, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι «οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους και η συντεχνία θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται για να προστατεύσει τα μέλη της». Παράλληλα, είπε ότι «ως συντεχνία δεν θα δεχθούμε απεργοσπαστικές ενέργειες οι οποίες θα επιδεινώσουν την κατάσταση στα νοσηλευτήρια».
Στην ανακοίνωσή της, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών καλεί και τις δύο πλευρές «να βάλουν νερό στο κρασί τους», αλλά επιρρίπτει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο Υπουργείο Υγείας.

«Θεωρούμε το Υπουργείο Υγείας ως άμεσα υπεύθυνη Αρχή για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, πρέπει να αναλώσει όλες τις πιθανότητες προς αποκλιμάκωση της κρίσης»

Philenews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.