Saturday , February 1 2014
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Αιτία πρόωρου θανάτου η υπερκατανάλωση βότκας

Αιτία πρόωρου θανάτου η υπερκατανάλωση βότκας

  • Tweet

υπερκατανάλωση βότκαςΗ υπερκατανάλωση βότκας αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρης θνησιμότητας των ανδρών στην Ρωσία και όταν μάλιστα συνδυαστεί με το κάπνισμα, τότε πρόκειται για τις βασικές αιτίες των αυξημένων πρόωρων θανάτων στην χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, ερευνητές με επικεφαλής τους Δρ Νταβιντ Ζαρίτζε από το Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας της Μόσχας και τον Σερ Δρ Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν τις συνήθειες 151.000 ατόμων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα βότκας, και τις συσχέτισαν με τον αριθμό και τον χρόνο των θανάτων. Σε μια περίοδο 10 ετών απεβίωσαν περίπου 8.000 άτομα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου συγκριτικά με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι την εβδομάδα.

Μάλιστα, αν το άτομο κατανάλωνε περισσότερο από 1,5 λίτρα βότκα την εβδομάδα και ταυτόχρονα ήταν καπνιστής, ηλικίας 35-54 ετών, είχε 35% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, έναντι του 16% κάποιου άλλου που έπινε λιγότερο από μισό λίτρο βότκα την εβδομάδα. Στην ηλικιακή ομάδα των 55-74%, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 64% και 50%, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε χρόνια στο The Lancet, είχε αναδείξει παρόμοια αποτελέσματα από την υπερκατανάλωση βότκας, η οποία στην Ρωσία είναι πολύ φθηνή. Το μισό λίτρο κοστίζει περίπου τρία ευρώ.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αυξημένη πρόωρη θνησιμότητα στην τοξικότητα του αλκοόλ, στην πρόκληση ατυχημάτων, στα αυξημένα κρούσματα βίας και αυτοκτονιών καθώς και στην αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του ήπατος, η φυματίωση, η πνευμονία, η παγκρεατίτιδα, η καρδιοπάθεια κ.α.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι ιστορικά η θνησιμότητα στην Ρωσία εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων και την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κάθε μια κάθε φορά ως προς το αλκοό.

Για παράδειγμα, το 1985 η κυβέρνηση Γκορμπατσοφ είχε επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ με αποτέλεσμα την μείωση της χρήσης κατά 35% και αντιστοίχως και των θανάτων. Επί προεδρίας Γέλτσιν, η κατανάλωση του αλκοόλ αυξήθηκε δραματικά, πράγμα που επηρέασε αναλόγως και τη θνησιμότητα. Προσφάτως, επί προεδρίας Πούτιν και την περιοριστική πολιτική για το αλκοόλ που ίσχυε από το 2006 (αύξηση φορολογίας και περιορισμοί στην πώληση), η χρήση και πάλι υποχώρησε κατά το ένα τρίτο, ενώ αναλόγως μειώθηκαν και οι θάνατοι στους άνδρες κάτω των 55 ετών (από 37% σε 25%).

Σήμερα, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών στη Ρωσία είναι τα 64 έτη ζωής, δηλαδή από τα χαμηλότερα παγκοσμίως.

«Οι Ρώσοι πάντα έπιναν πολύ. Μερικές φορές λένε ότι το κάνουν λόγω του κρύου καιρού, όμως αυτό δεν είναι παρά μια δικαιολογία. Αυτός είναι απλώς ο τρόπος ζωής της χώρας μας και πρέπει να αλλάξει», παραδέχεται ο καθηγητής Νταβίντ Ζαρίτζε. «Οι περιορισμοί και οι φόροι πρέπει να συνεχιστούν και η βελτίωση στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των κατοίκων θα βοηθήσει, ενώ σημαντική είναι και η εκπαίδευση», προσθέτει.

 

Πηγή: In.gr

  • Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>