Wednesday , August 3 2016
Breaking News
Home / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ / Πρωτοποριακή νοσηλευτική πρακτική τοποθέτησης καθετήρων για πρώτη φορά στην Κύπρο

Πρωτοποριακή νοσηλευτική πρακτική τοποθέτησης καθετήρων για πρώτη φορά στην Κύπρο

kathetiresH τοποθέτηση περιφερικά εισερχόμενων καθετήρων υπό υπερηχογραφικό έλεγχο (PICCS), μια διεθνώς καταξιωμένη νοσηλευτική πρακτική η οποία προτείνεται για οποιονδήποτε ασθενή η νοσηλεία του οποίου αναμένεται να διαρκέσει πάνω από μια εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Επεμβατικές και Μη Επεμβατικές Θεραπευτικές Διαδικασίες στην Εντατική Θεραπεία, στις ειδικεύσεις της Εντατικής και Εντατικής Καρδιολογικής Θεραπείας που προσφέρονται από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ.

Η διάρκεια ζωής των περιφερικά εισερχόμενων κεντρικών φλεβικών καθετήρων υπό υπερηχογραφικό έλεγχο (Peripherally inserted central catheters under ultrasound guidance) φτάνει μέχρι ένα έτος και έτσι ανταγωνίζονται με επιτυχία τους εμφυτευμένους κώδωνες χημειοθεραπείας, το κόστος των οποίων είναι πολλαπλάσιο.

Η μέθοδος θεωρείται ότι είναι άριστα ανεκτή από τους ασθενείς και είναι πραγματικά ελάχιστα αιματηρή.

Παράλληλα δεν χρειάζεται ακτινοσκόπηση, χειρουργική αίθουσα και αναισθησία (γενική ή νευροληπτοαναισθησία), καθώς και λοιπό προσωπικό, κι έτσι η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε χειμαζόμενες οικονομίες.

PICCs τοποθετούνται από νοσηλευτές στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια τοποθετούνται και στην Ελλάδα.

Πηγή : Onlycy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*