Monday , July 18 2016
Breaking News
Home / ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ / Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης

Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλική στήλη (κοινώς ραχοκοκκαλιά), ευρίσκεται κατά το οπίσθιο και μέσο επίπεδο του σώματος, αποτελώντας τον κύριο στηρικτικό του άξονα. Αποτελείται από 32 βραχέα οστά, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, γνωστά ως σπόνδυλοι. Το σύνολο των σπονδύλων διακρίνεται σε πέντε μοίρες (ομάδες) και συγκεκριμένα την Αυχενική μοίρα (7 σπόνδυλοι), την Θωρακική μοίρα (12 σπόνδυλοι), την Οσφυϊκή μοίρα (5 σπόνδυλοι), την ιερά μοίρα (5 συνοστεωμένοι μεταξύ τους σπόνδυλοι που δομούν το πυραμιδοειδές ιερό οστούν) και την κοκκυγγική μοίρα (4-5 συνοστεωμένοι σπόνδυλοι που δομούν τον κόκκυγγα).

Σε κάθε σπόνδυλο αναγνωρίζεται ένα αποστρογγυλωμένο διάκενο, το σπονδυλικό τρήμα. Καθώς οι σπόνδυλοι επικάθηνται ο ένας πάνω στον άλλο, τα τρήματα δημιουργούν ένα σωλήνα, τον λεγόμενο σπονδυλικό ή νωτιαίο σωλήνα. Μέσα σ΄ αυτόν φυλάσσεται ο Νωτιαίος Μυελός (τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος)

Οι τραυματισμοί της Σπονδυλικής Στήλης και συγκεκριμένα της Αυχενικής, Θωρακικής, Οσφυϊκής μοίρας, μπορεί να αποδειχθούν σοβαροί, διότι μπορεί να συνδυασθούν με κατάγματα σπονδύλων ή εξαρθρήματα και βλάβες του Νωτιαίου Μυελού.

Η πιο συχνή αιτία προκλήσεως καταγμάτων της Σπονδυλική Στήλης, είναι η πτώση από ύψος.

Συνήθως τα σπονδυλικά κατάγματα συνοδεύονται από έντονο πόνο. Μερικές φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει. Έτσι, μπορεί να μην ληφθούν μέτρα σχετικά με ένα τέτοιο σοβαρό κάταγμα, με αποτέλεσμα να εκτεθεί σε κίνδυνο ο Νωτιαίος Μυελός. Αν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι κάταγμα, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεται ο τραυματισμός ως κάταγμα, έστω και αν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι δεν ήταν.

Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, δεν πρέπει να επιτραπεί στον τραυματία, να προσπαθήσει να μετακινηθεί από μόνος του. Τυχόν αδυναμία κινήσεως των δακτύλων των ποδιών, εγείρει υποψίες παραλύσεως. Ο τραυματίας παραμένει ξαπλωμένος και ακίνητος στον τόπο τραυματισμού. Σκεπάζεται με κάποιο κάλυμμα ώστε να παραμένει ζεστός. Εφ΄ όσον διατηρεί τις αισθήσεις του και είναι σε θέση να καταπιεί, του προσφέρεται νερό ή κάποιο ρόφημα. Επίσης μπορεί να του χορηγηθεί από το στόμα, κάποιο αντιφλεγμονώδες ή παυσίπονο.

Η μετακίνηση και η μεταφορά του τραυματία, απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό και χρήση ειδικού φορείου μεταφοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*